Наставак расправе о избору предсједника

У Скупштини Србије данас ће бити настављена конститутивна седница парламента, након што ју је председавајући седницом Драгољуб Мићуновић (ДС) прекинуо у петак увече.

Србија 06.06.2016 | 08:35
Наставак расправе о избору предсједника

Мићуновић је конститутивном седницом парламента председавао као најстарији посланик новог сазива, а у њењом досадашњем току су потврђени мандати посланика и отворена расправа о избору Маје Гојковић за председника парламента, до чега није дошло због прекида седнице.

На дневном реду прве седнице новог сазива је укупно пет тачака, а поред потврђивања мандата и избора председника ту су још и избор потпредседника парламента, именовање генералног секретара и формирање скупштинскиг радних група.

Расправа о председнику парламента обиловала је полемикама, да би је Мићуновић прекинуо око 20 сати.

Објаснио је да су бројне полемике, као и касни избор председника, до чега би дошло због такве атмосфере, недостојни парламента.

Мићуновићев потез коментарисао је и мандатар Александар Вучић, који је рекао да не види "ништа скандалозно" у прекиду скупштинског заседања, осим што ће, можда, за једно поподне бити померене консултације о влади, али је приметио да су неки тек тада схватили ко је освојио надмоћну већину на изборима.

"Није то ништа скандаложно, осим што сте могли да видите да су неки који су обећавали решења за све ваше проблеме, (у петак) открили да имају решење за ценовник у скупштинском ресторану", рекао је Вучић.

Због прекида седнице оштро су реаговали посланици СНС, наводећи да је то био скандалозан потез, изван сваког доброг политичког обичаја.

"Прекид седнице је крајње скандалозан, ми смо имали консултације са Мићуновићем, где су присуствовали сви представници посланичких група.

Посланичка група СНС је изашла у сусрет Демократској странци и Саши Радуловићу", казао је шеф посланика СНС Александар Мартиновић, додајући да је СНС присала да парламент има седам потпредседника, уместо досадашњих шест.

Потпредседница СНС Марија Обрадовић је по прекиду седнице да је потез председавајућег да прекине конститутивну седницу - "срамотна опструкција".

"Ово што се догодило је заиста најсрамотнији, најбезобразнији потез који може да направи било који политички актер. Ово се никада у свету није догодило. Мићуновић, који има изузетну политичку каријеру и године живота, ово себи није смео да дозволи", рекла је Обрадовић.

Шеф посланика СПС Ивица Дачић је рекао да је 24 година у политици и да никада конститутивна седница није прекинута на начин како је то урадио Мићуновић, без консултација са представницима других посланичких клубова и парламентарном већином, наводећи да је очигледно да та одлука има политички приступ.

(Агенције)

(Фото: О. Бунић / РАС Србија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СУЛУДИ ПОСМАТРАЦ

06.06.2016 08:01

НАСТАВЉА СЕ СПАВАЦКИ МАРАТОН СПАВАЊЕ ХРКАЊЕ И ПОМАЛО ИНАТ И ЗАЈЕБАНЦИЈА ОВОГ ЛУДОГ НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ