Nastavak rasprave o izboru predsjednika

U Skupštini Srbije danas će biti nastavljena konstitutivna sednica parlamenta, nakon što ju je predsedavajući sednicom Dragoljub Mićunović (DS) prekinuo u petak uveče.

Srbija 06.06.2016 | 08:35
Nastavak rasprave o izboru predsjednika

Mićunović je konstitutivnom sednicom parlamenta predsedavao kao najstariji poslanik novog saziva, a u njenjom dosadašnjem toku su potvrđeni mandati poslanika i otvorena rasprava o izboru Maje Gojković za predsednika parlamenta, do čega nije došlo zbog prekida sednice.

Na dnevnom redu prve sednice novog saziva je ukupno pet tačaka, a pored potvrđivanja mandata i izbora predsednika tu su još i izbor potpredsednika parlamenta, imenovanje generalnog sekretara i formiranje skupštinskig radnih grupa.

Rasprava o predsedniku parlamenta obilovala je polemikama, da bi je Mićunović prekinuo oko 20 sati.

Objasnio je da su brojne polemike, kao i kasni izbor predsednika, do čega bi došlo zbog takve atmosfere, nedostojni parlamenta.

Mićunovićev potez komentarisao je i mandatar Aleksandar Vučić, koji je rekao da ne vidi "ništa skandalozno" u prekidu skupštinskog zasedanja, osim što će, možda, za jedno popodne biti pomerene konsultacije o vladi, ali je primetio da su neki tek tada shvatili ko je osvojio nadmoćnu većinu na izborima.

"Nije to ništa skandaložno, osim što ste mogli da vidite da su neki koji su obećavali rešenja za sve vaše probleme, (u petak) otkrili da imaju rešenje za cenovnik u skupštinskom restoranu", rekao je Vučić.

Zbog prekida sednice oštro su reagovali poslanici SNS, navodeći da je to bio skandalozan potez, izvan svakog dobrog političkog običaja.

"Prekid sednice je krajnje skandalozan, mi smo imali konsultacije sa Mićunovićem, gde su prisustvovali svi predstavnici poslaničkih grupa.

Poslanička grupa SNS je izašla u susret Demokratskoj stranci i Saši Raduloviću", kazao je šef poslanika SNS Aleksandar Martinović, dodajući da je SNS prisala da parlament ima sedam potpredsednika, umesto dosadašnjih šest.

Potpredsednica SNS Marija Obradović je po prekidu sednice da je potez predsedavajućeg da prekine konstitutivnu sednicu - "sramotna opstrukcija".

"Ovo što se dogodilo je zaista najsramotniji, najbezobrazniji potez koji može da napravi bilo koji politički akter. Ovo se nikada u svetu nije dogodilo. Mićunović, koji ima izuzetnu političku karijeru i godine života, ovo sebi nije smeo da dozvoli", rekla je Obradović.

Šef poslanika SPS Ivica Dačić je rekao da je 24 godina u politici i da nikada konstitutivna sednica nije prekinuta na način kako je to uradio Mićunović, bez konsultacija sa predstavnicima drugih poslaničkih klubova i parlamentarnom većinom, navodeći da je očigledno da ta odluka ima politički pristup.

(Agencije)

(Foto: O. Bunić / RAS Srbija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SULUDI POSMATRAC

06.06.2016 08:01

NASTAVLJA SE SPAVACKI MARATON SPAVANJE HRKANJE I POMALO INAT I ZAJEBANCIJA OVOG LUDOG NARODA.

ODGOVORITE