По препоруци тестови од 700 евра за труднице

Старијим трудницама у Бањалуци поједини гинеколози препоручују да ураде скупи тест на урођене аномалије код бебе, који се ради само у приватним установама.

Република Српска 05.06.2016 | 21:56
По препоруци тестови од 700 евра за труднице

Тај генетски тест познат по називима „Транqуилитy“ или “Нифтy” у Републици Српској је доступан нешто дуже од годину дана. За разлику од дабл и трипл теста, те амниоцентезе која се иначе препоручује старијим трудницама, не плаћа га здравствено осигурање.

Тако они које се одлуче да ураде ову додатну мјеру предострожности, треба сами и да је плате око 700 евра.

Док једни подржавају овакву могућност, јер је овај тест неинвазиван и у правилу мање стресан за труднице, други кажу да проблем настаје када љекари пређу границу између препоруке и убјеђивања пацијенткиња да се тестирају.

"Нисам жељела да радим ни амниоцентезу, јер може бити ризична за плод, а онда ми је докторка почела говорити за овај тест и како би требало то да урадим, упркос томе што је скупо. Љекар треба трудницама које имају већи ризик од рађања дјетета са Дауновим синдромом и слично, да представи све ризике и могућности, али сасвим је друго да вас убјеђују да то урадите, и то приватно. Не желим да размишљам да ли неко од тога има корист, али је сигурно да је то све додатни стрес, а ваљда би улога љекара и циљ тога требало да буде и да се отклоне непотребни страхови и стресови", прича једна Бањалучанка која је овакво искуство имала у Дому здравља у Бањалуци.

Фонд здравственог осигурања не рефундира трошкове теста

На питање због чега сада препоручују и овај тест, у ДЗ одговарају само да “пацијенте лијече у складу са правилима медицинске струке и прате свјетске препоруке у дијагностици”.

"Доктор има професионалну обавезу да пацијентима предочи све начине дијагностике и љечања за које он има сазнања. Дом здравља има уговор са ФЗО, а Фонд одређује услуге које ће ићи на њихов терет и са којим здравственим установама ће склопити уговор", каже гинеколог ДЗ Бањалука Горан Ђукић.

У Фонду кажу да немају уговоре за овакав тест, те да он нигдје није обухваћен здравственим осигурањем, па ни у Републици Српској.

"Осигураници нас у последње вријеме зову и распитују се да ли Фонд плаћа и тај тест, а неки кажу и да им љекари тврде да се то може рефундирати у ФЗО. То, међутим, није тачно" – наводе у Фонду.

И у Удружењу гинеколога Републике Српске суздржани су у коментарима о томе да ли и када трудницама треба препоручити овај тест.

"Основна је обавеза да пацијент буде правилно информисан, па он одлучује да ли ће платити такав тест или ће на књижицу урадити амниоцентезу. То је искључиво избор пацијента и не бих више о томе говорио", каже секретар овог Удружења гинеколог Владимир Перендија.

Није потпуна замјена за амниоцентезу

Нови пренатални тест ради се из крви труднице, док амниоцентеза подразумева узимање плодове воде из стомака.

И они који раде овај тест, ипак, истичу да он заправо претходи амниоцентези и није потпуна замјена за њу.

(Блиц.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Требињке

06.06.2016 06:26

Доктрори навијају само да пацијентима избију новац из дзепа.АЦ је беспалатна ради се у Касиндолу и Бања Луци и препоруцујем пацијентицама после 35 године

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

06.06.2016 06:56

Ако је ово борба дрзаве и доктора за повецање наталитета,сваки коментар би био беспотребан.Паре су паре...

ОДГОВОРИТЕ