Po preporuci testovi od 700 evra za trudnice

Starijim trudnicama u Banjaluci pojedini ginekolozi preporučuju da urade skupi test na urođene anomalije kod bebe, koji se radi samo u privatnim ustanovama.

Republika Srpska 05.06.2016 | 21:56
Po preporuci testovi od 700 evra za trudnice

Taj genetski test poznat po nazivima „Tranquility“ ili “Nifty” u Republici Srpskoj je dostupan nešto duže od godinu dana. Za razliku od dabl i tripl testa, te amniocenteze koja se inače preporučuje starijim trudnicama, ne plaća ga zdravstveno osiguranje.

Tako oni koje se odluče da urade ovu dodatnu mjeru predostrožnosti, treba sami i da je plate oko 700 evra.

Dok jedni podržavaju ovakvu mogućnost, jer je ovaj test neinvazivan i u pravilu manje stresan za trudnice, drugi kažu da problem nastaje kada ljekari pređu granicu između preporuke i ubjeđivanja pacijentkinja da se testiraju.

"Nisam željela da radim ni amniocentezu, jer može biti rizična za plod, a onda mi je doktorka počela govoriti za ovaj test i kako bi trebalo to da uradim, uprkos tome što je skupo. Ljekar treba trudnicama koje imaju veći rizik od rađanja djeteta sa Daunovim sindromom i slično, da predstavi sve rizike i mogućnosti, ali sasvim je drugo da vas ubjeđuju da to uradite, i to privatno. Ne želim da razmišljam da li neko od toga ima korist, ali je sigurno da je to sve dodatni stres, a valjda bi uloga ljekara i cilj toga trebalo da bude i da se otklone nepotrebni strahovi i stresovi", priča jedna Banjalučanka koja je ovakvo iskustvo imala u Domu zdravlja u Banjaluci.

Fond zdravstvenog osiguranja ne refundira troškove testa

Na pitanje zbog čega sada preporučuju i ovaj test, u DZ odgovaraju samo da “pacijente liječe u skladu sa pravilima medicinske struke i prate svjetske preporuke u dijagnostici”.

"Doktor ima profesionalnu obavezu da pacijentima predoči sve načine dijagnostike i lječanja za koje on ima saznanja. Dom zdravlja ima ugovor sa FZO, a Fond određuje usluge koje će ići na njihov teret i sa kojim zdravstvenim ustanovama će sklopiti ugovor", kaže ginekolog DZ Banjaluka Goran Đukić.

U Fondu kažu da nemaju ugovore za ovakav test, te da on nigdje nije obuhvaćen zdravstvenim osiguranjem, pa ni u Republici Srpskoj.

"Osiguranici nas u poslednje vrijeme zovu i raspituju se da li Fond plaća i taj test, a neki kažu i da im ljekari tvrde da se to može refundirati u FZO. To, međutim, nije tačno" – navode u Fondu.

I u Udruženju ginekologa Republike Srpske suzdržani su u komentarima o tome da li i kada trudnicama treba preporučiti ovaj test.

"Osnovna je obaveza da pacijent bude pravilno informisan, pa on odlučuje da li će platiti takav test ili će na knjižicu uraditi amniocentezu. To je isključivo izbor pacijenta i ne bih više o tome govorio", kaže sekretar ovog Udruženja ginekolog Vladimir Perendija.

Nije potpuna zamjena za amniocentezu

Novi prenatalni test radi se iz krvi trudnice, dok amniocenteza podrazumeva uzimanje plodove vode iz stomaka.

I oni koji rade ovaj test, ipak, ističu da on zapravo prethodi amniocentezi i nije potpuna zamjena za nju.

(Blic.rs)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Trebinjke

06.06.2016 06:26

Doktrori navijaju samo da pacijentima izbiju novac iz dzepa.AC je bespalatna radi se u Kasindolu i Banja Luci i preporucujem pacijenticama posle 35 godine

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

06.06.2016 06:56

Ako je ovo borba drzave i doktora za povecanje nataliteta,svaki komentar bi bio bespotreban.Pare su pare...

ODGOVORITE