Сандерс: Није још готово, не одустајем

Кандидат за председника САД Берни Сандерс је обећао да ће наставити борбу за номинацију и након што прођу унутарстраначки избори по савезним државама.

Свијет 05.06.2016 | 18:56
Сандерс: Није још готово, не одустајем

Сандерс је новинарима на конференцији за медије у Лос Анђелесу рекао да планира да "преотме" суперделегате (страначке функционере који су слободни да подрже било ког кандидата у било које време) од Хилари Клинтон.

Државна секретарка САД је до сада освојила подршку укупно 2313 делегата и недостаје јој седамдесет делегата да потврди номинацију. Са друге стране, Берни Сандерс, који има подршку 1501 делегата, пред изборе у Калифорнији шаље поруку својим бирачима да трка није готова.

"Медији греше када сврставају суперделегате у исти кош са делегатима који су се јавно обавезали да ће гласати за неког кандидата", рекао је Сандерс. "Хилари Клинтон неће имати потребан број "заклетих" делегата да освоји номинацију на крају унутарстраначког изборног процеса 14. јуна. Зависиће од суперделегата", закључио је он.

Сандерс је такође изјавио да ће завршна конвенција Демократске странке у Филаделфији, (25-28. јуна 2016. године) на којој ће бити изабран кандидат за председника, бити отвореног типа.

На отвореној конвенцији делегати имају могућност да гласају за кандидата независно од резултата избора по савезним државама.

До краја изборног процеса по савезним државама код демократа остали су да се одрже избори у Калифорнији, Монтани, Њу Џерзију, Новом Мексику, Северној и Јужној Дакоти (7. јун) и у Вашингтону 14. јуна чиме се завршава тај део изборног процеса.

(Н1)

(Фото: Геттyимагес)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

05.06.2016 18:56

Соу за наивни народ који жели промјене и разоноде!

ОДГОВОРИТЕ