Sanders: Nije još gotovo, ne odustajem

Kandidat za predsednika SAD Berni Sanders je obećao da će nastaviti borbu za nominaciju i nakon što prođu unutarstranački izbori po saveznim državama.

Svijet 05.06.2016 | 18:56
Sanders: Nije još gotovo, ne odustajem

Sanders je novinarima na konferenciji za medije u Los Anđelesu rekao da planira da "preotme" superdelegate (stranačke funkcionere koji su slobodni da podrže bilo kog kandidata u bilo koje vreme) od Hilari Klinton.

Državna sekretarka SAD je do sada osvojila podršku ukupno 2313 delegata i nedostaje joj sedamdeset delegata da potvrdi nominaciju. Sa druge strane, Berni Sanders, koji ima podršku 1501 delegata, pred izbore u Kaliforniji šalje poruku svojim biračima da trka nije gotova.

"Mediji greše kada svrstavaju superdelegate u isti koš sa delegatima koji su se javno obavezali da će glasati za nekog kandidata", rekao je Sanders. "Hilari Klinton neće imati potreban broj "zakletih" delegata da osvoji nominaciju na kraju unutarstranačkog izbornog procesa 14. juna. Zavisiće od superdelegata", zaključio je on.

Sanders je takođe izjavio da će završna konvencija Demokratske stranke u Filadelfiji, (25-28. juna 2016. godine) na kojoj će biti izabran kandidat za predsednika, biti otvorenog tipa.

Na otvorenoj konvenciji delegati imaju mogućnost da glasaju za kandidata nezavisno od rezultata izbora po saveznim državama.

Do kraja izbornog procesa po saveznim državama kod demokrata ostali su da se održe izbori u Kaliforniji, Montani, Nju Džerziju, Novom Meksiku, Severnoj i Južnoj Dakoti (7. jun) i u Vašingtonu 14. juna čime se završava taj deo izbornog procesa.

(N1)

(Foto: Gettyimages)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikić

05.06.2016 18:56

Sou za naivni narod koji želi promjene i razonode!

ODGOVORITE