Духовне и културне светковине у Јадру

Уз сагласност садашњих власника куће где је рођен први епископ шумадијски, Валеријан (Стефановић) у Варош Лешници, код Лознице, биће ускоро постављено спомен знамење, које ће урадити, као дар обележавању јубилеја 40 година од његовог упокојена, ликовни уметник из Бијељине Драгољуб Драго Мирковић.

Србија 05.06.2016 | 12:30
Духовне и културне светковине у Јадру

Велика манифестација том српском архијереју у част, рођеном Јадранину, окупиће не само његове земљаке, већ и људе из других крајева Србије и расејања, а посебно оне из Шумадије, поједнако представнике епархије шумадијске града Крагујевца и околних градова, договорили су у Лешници градоначелник Лознице Видоје Петровић и протојереј ставерофор Мирко Вилотић, архијерејски заменик Епархије шабачке и протођакон др Љубо Ранковић.

"Договорили смо да свечаност владики Валеријану буде на Петровдан, крсну славу храма у Лешници, у чијој је близини родно огњиште чувеног православног архијереја", рекао је протођакон др Љубомир Ранковић, који је и аутор књиге о првом епископу шумадијском која ће, ускоро, изаћи из штампе.

"Домаћин светквине, у уме цркве, биће, наравно, владика Лаврентије, а у име града Лознице и Јадра, градоначелник Видоје Петровић. Биће то велики црквени народни сабор, који ће окупити много људи, међу којима и највише представнике српске власти, градова и општина, али СПЦ и њених епархија, најугледније, писце, глумце и друге ствараоце".
У току је припрема великог јубилеја седам векова манастира Троноше, код Лознице,средњевековне задужбине Немањића, "што ће бити светковина у коју ће се, осим града Лознице, те богомоље и Епархије шабачке, укључити, и "врх" Српске православне цркве, државе и Српске академије наука и уметности.


"Договорили смо да припрема за тај јубилеј, мада је наредне године, почну одмах, да би што достојније обележили ову светковину у Троноши, Тршићу, Лозници и Београду, јер је то значајно за читав наш род у земљи и расејању. Прецизорали смо се да, заједнични, достојно, обележимо и јубилеј пола века епискпског стажа нашег владике Лаврентија, који је провео широм планете и у овом делу Србије, остављајући иза себа дела којима ће се дивити и поколења", рекао је Петровић.

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар