Duhovne i kulturne svetkovine u Jadru

Uz saglasnost sadašnjih vlasnika kuće gde je rođen prvi episkop šumadijski, Valerijan (Stefanović) u Varoš Lešnici, kod Loznice, biće uskoro postavljeno spomen znamenje, koje će uraditi, kao dar obeležavanju jubileja 40 godina od njegovog upokojena, likovni umetnik iz Bijeljine Dragoljub Drago Mirković.

Srbija 05.06.2016 | 12:30
Duhovne i kulturne svetkovine u Jadru

Velika manifestacija tom srpskom arhijereju u čast, rođenom Jadraninu, okupiće ne samo njegove zemljake, već i ljude iz drugih krajeva Srbije i rasejanja, a posebno one iz Šumadije, pojednako predstavnike eparhije šumadijske grada Kragujevca i okolnih gradova, dogovorili su u Lešnici gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i protojerej staverofor Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik Eparhije šabačke i protođakon dr Ljubo Ranković.

"Dogovorili smo da svečanost vladiki Valerijanu bude na Petrovdan, krsnu slavu hrama u Lešnici, u čijoj je blizini rodno ognjište čuvenog pravoslavnog arhijereja", rekao je protođakon dr Ljubomir Ranković, koji je i autor knjige o prvom episkopu šumadijskom koja će, uskoro, izaći iz štampe.

"Domaćin svetkvine, u ume crkve, biće, naravno, vladika Lavrentije, a u ime grada Loznice i Jadra, gradonačelnik Vidoje Petrović. Biće to veliki crkveni narodni sabor, koji će okupiti mnogo ljudi, među kojima i najviše predstavnike srpske vlasti, gradova i opština, ali SPC i njenih eparhija, najuglednije, pisce, glumce i druge stvaraoce".
U toku je priprema velikog jubileja sedam vekova manastira Tronoše, kod Loznice,srednjevekovne zadužbine Nemanjića, "što će biti svetkovina u koju će se, osim grada Loznice, te bogomolje i Eparhije šabačke, uključiti, i "vrh" Srpske pravoslavne crkve, države i Srpske akademije nauka i umetnosti.


"Dogovorili smo da priprema za taj jubilej, mada je naredne godine, počnu odmah, da bi što dostojnije obeležili ovu svetkovinu u Tronoši, Tršiću, Loznici i Beogradu, jer je to značajno za čitav naš rod u zemlji i rasejanju. Precizorali smo se da, zajednični, dostojno, obeležimo i jubilej pola veka episkpskog staža našeg vladike Lavrentija, koji je proveo širom planete i u ovom delu Srbije, ostavljajući iza seba dela kojima će se diviti i pokolenja", rekao je Petrović.

BN televizija (V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar