"Мигранте треба држати на острвима"

Подносиоце захтева за азил у земљама чланицама Европске уније требало би држати на острвима и не дозволити им директан приступ континенту, рекао је аустријски министар спољних послова Себастијан Курц.

Свијет 05.06.2016 | 12:04
"Мигранте треба држати на острвима"

Себастијан Курц је у интервјуу за "Пресе" предложио да 28-члани блок следи "аустралијски пример" како би се мигранти обесхрабрили у отпочињају често опасног пута у Европу, преноси АФП.

У складу са оштром и умногоме критикованом имиграционом политиком Аустралије, власти тражиоце азила, који покушавају да до Аустралије стигну бродовима, враћају или их шаљу у пацифичке кампове у малу острвску државу Науру или Папуу Нову Гвинеју, где остају до даљег док се њихови захтеви за азил обрађују, наводи француска агенција.

Тражиоцима азила је онемогућено да се населе у Аустралији чак и ако се утврди да су избеглице.

"Аустралијски модел се, наравно, не може у потпуности репродуковати, али се његов принципи могу применити у Европи", рекао је министар Курц, додавши да је скептичан у погледу ефекта споразума који је ЕУ недавно постигла са Турском у циљу смањења броја миграната који пристижу на европски континент.

Модел сличан аустралијском је, приметио је Курц, коришћен и у САД у првој половини 20. века, када су новопридошлице држане на острву Елис након што су допутовале у Њујорк.

Према његовим речима, ЕУ би требало да усвоји резолуцију у којој они који покушавају да илегално уђу у Европу губе право да траже азил.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар