"Migrante treba držati na ostrvima"

Podnosioce zahteva za azil u zemljama članicama Evropske unije trebalo bi držati na ostrvima i ne dozvoliti im direktan pristup kontinentu, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

Svijet 05.06.2016 | 12:04
"Migrante treba držati na ostrvima"

Sebastijan Kurc je u intervjuu za "Prese" predložio da 28-člani blok sledi "australijski primer" kako bi se migranti obeshrabrili u otpočinjaju često opasnog puta u Evropu, prenosi AFP.

U skladu sa oštrom i umnogome kritikovanom imigracionom politikom Australije, vlasti tražioce azila, koji pokušavaju da do Australije stignu brodovima, vraćaju ili ih šalju u pacifičke kampove u malu ostrvsku državu Nauru ili Papuu Novu Gvineju, gde ostaju do daljeg dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju, navodi francuska agencija.

Tražiocima azila je onemogućeno da se nasele u Australiji čak i ako se utvrdi da su izbeglice.

"Australijski model se, naravno, ne može u potpunosti reprodukovati, ali se njegov principi mogu primeniti u Evropi", rekao je ministar Kurc, dodavši da je skeptičan u pogledu efekta sporazuma koji je EU nedavno postigla sa Turskom u cilju smanjenja broja migranata koji pristižu na evropski kontinent.

Model sličan australijskom je, primetio je Kurc, korišćen i u SAD u prvoj polovini 20. veka, kada su novopridošlice držane na ostrvu Elis nakon što su doputovale u Njujork.

Prema njegovim rečima, EU bi trebalo da usvoji rezoluciju u kojoj oni koji pokušavaju da ilegalno uđu u Evropu gube pravo da traže azil.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar