Суђење за убиство српских цивила

Пред Судом БиХ сутра би требало да почне суђење Изету Арифовићу, Суаду Смајловићу и Амиру Салиховићу, који су оптужени да су 1992. године починили ратни злочин против српских цивила на подручју Сребренице.

Република Српска 05.06.2016 | 10:30
Суђење за убиство српских цивила

Тужилаштво БиХ најавило је да ће током суђења саслушати 37 свједока и изнијети 27 материјалних доказа.

"Само један свједок је тражио мјере заштите", рекао је тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић, јавио је Бирн.

Одбрана оптужених није се изјашњавала о намјерама Тужилаштва БиХ.

Према наводима оптужнице, Арифовић звани Ћиза убио је једног цивила српске националности који је, са још седам лица и четири тијела, довезен у станицу полиције у Сребреници након напада на село Залазје, 12. јула 1992. године.

Тужилаштво БиХ терети Арифовића да је пуцао и у двојицу цивила након њиховог извођења из полицијске станице.

"Након што су њихова тијела натоварена на камион, оптужени Смајловић је, примијетивши да једна од жртава даје знакове живота, пуцао рафалом, те су на тај начин усмртили двојицу заробљених цивила", наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Према саопштењу, Салиховић је преостале цивиле одвезао у непознатом правцу, а посмртни остаци неких жртава пронађени су након рата.

Међу заробљеним цивилима српске националности били су Бранко и Петко Симић, Миодраг Ракић, Миладин Тубић, Иван Цвјетиновић, Недељко Глигић, Марко Јеремић, Љубиша Глигорић и Драгомир Вујадиновић.

Арифовић је оптужен и да је 21. јуна 1992. године у мјесту Ратковићи убио цивила Живана Продановића, који је раније предао оружје и сједио свезаних руку.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

постен

05.06.2016 08:54

Треба казнит поцинитеље!Ал треба и објавити друга злоцинацка дијела без обзира на вјеру и нацију поцинитеља и недузни .О Приједору се није цуло ни А у Р.Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблематика Срба

05.06.2016 09:09

На Србима се не мозе ниста зарадити. Нема секса као хвала, нема куце Педију, нема путовања у Катар и Емирате и све тако редом. Нема правде за Србе. Нема закона. Нема милости. Додик засигурно је проблематицан, али да се зове Мухамед ви се не бисте усудили на навалите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

05.06.2016 09:41

Цивил са орузјем??Није требао убити заробљеног непријатељског војника ту се слазем! Ал разорузаног цивила то је мало цудно у ратним околностима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2016 09:57

Горе на слици гроб настрадале дјевојцице од 12 година.А на попису убијени ил нестали све наорузани цивили?Није нам потребно ово да сами себе тјесимо како у Р.Српској није ни било бораца ни војске.Треба направити филм о страдањима бораца који су дали зивот за Р.Српску.

Name

РЕ РЕ

05.06.2016 10:39

Бице мало досадно гледати Цлингтона 90 мин

Name

Бен

05.06.2016 10:51

Ако им докажу да су заиста цивиле убили, нека служе заслужену казну. Само ме интересују годишта ових побијених. У РС нико старији од 18 година није био цивил, сви су били под оружјем, 1991. и 1992. извршила се општа мобилизација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2016 11:44

Е да је тако у Федерацији било.У Федерацији никад није било опсте мобилизације.Људи се пријављивали добровољно ал није било мијеста морали цекати док један не настрада да би овај други преузео пуску, 3 цовјека једна пуска па ти цекај кад цес на ред :)