Suđenje za ubistvo srpskih civila

Pred Sudom BiH sutra bi trebalo da počne suđenje Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, koji su optuženi da su 1992. godine počinili ratni zločin protiv srpskih civila na području Srebrenice.

Republika Srpska 05.06.2016 | 10:30
Suđenje za ubistvo srpskih civila

Tužilaštvo BiH najavilo je da će tokom suđenja saslušati 37 svjedoka i iznijeti 27 materijalnih dokaza.

"Samo jedan svjedok je tražio mjere zaštite", rekao je tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić, javio je Birn.

Odbrana optuženih nije se izjašnjavala o namjerama Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, Arifović zvani Ćiza ubio je jednog civila srpske nacionalnosti koji je, sa još sedam lica i četiri tijela, dovezen u stanicu policije u Srebrenici nakon napada na selo Zalazje, 12. jula 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Arifovića da je pucao i u dvojicu civila nakon njihovog izvođenja iz policijske stanice.

"Nakon što su njihova tijela natovarena na kamion, optuženi Smajlović je, primijetivši da jedna od žrtava daje znakove života, pucao rafalom, te su na taj način usmrtili dvojicu zarobljenih civila", navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prema saopštenju, Salihović je preostale civile odvezao u nepoznatom pravcu, a posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su nakon rata.

Među zarobljenim civilima srpske nacionalnosti bili su Branko i Petko Simić, Miodrag Rakić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetinović, Nedeljko Gligić, Marko Jeremić, Ljubiša Gligorić i Dragomir Vujadinović.

Arifović je optužen i da je 21. juna 1992. godine u mjestu Ratkovići ubio civila Živana Prodanovića, koji je ranije predao oružje i sjedio svezanih ruku.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

posten

05.06.2016 08:54

Treba kaznit pocinitelje!Al treba i objaviti druga zlocinacka dijela bez obzira na vjeru i naciju pocinitelja i neduzni .O Prijedoru se nije culo ni A u R.Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Problematika Srba

05.06.2016 09:09

Na Srbima se ne moze nista zaraditi. Nema seksa kao hvala, nema kuce Pediju, nema putovanja u Katar i Emirate i sve tako redom. Nema pravde za Srbe. Nema zakona. Nema milosti. Dodik zasigurno je problematican, ali da se zove Muhamed vi se ne biste usudili na navalite.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

05.06.2016 09:41

Civil sa oruzjem??Nije trebao ubiti zarobljenog neprijateljskog vojnika tu se slazem! Al razoruzanog civila to je malo cudno u ratnim okolnostima!

ODGOVORITE
Name

Re

05.06.2016 09:57

Gore na slici grob nastradale djevojcice od 12 godina.A na popisu ubijeni il nestali sve naoruzani civili?Nije nam potrebno ovo da sami sebe tjesimo kako u R.Srpskoj nije ni bilo boraca ni vojske.Treba napraviti film o stradanjima boraca koji su dali zivot za R.Srpsku.

Name

RE RE

05.06.2016 10:39

Bice malo dosadno gledati Clingtona 90 min

Name

Ben

05.06.2016 10:51

Ako im dokažu da su zaista civile ubili, neka služe zasluženu kaznu. Samo me interesuju godišta ovih pobijenih. U RS niko stariji od 18 godina nije bio civil, svi su bili pod oružjem, 1991. i 1992. izvršila se opšta mobilizacija.

ODGOVORITE
Name

Re

05.06.2016 11:44

E da je tako u Federaciji bilo.U Federaciji nikad nije bilo opste mobilizacije.Ljudi se prijavljivali dobrovoljno al nije bilo mijesta morali cekati dok jedan ne nastrada da bi ovaj drugi preuzeo pusku, 3 covjeka jedna puska pa ti cekaj kad ces na red :)