Данас заборављена, некад се радо пјевала

Званична химна Републике Српске Крајине је била "Боже правде", али је незванична била "Соколови, сиви тићи".

Србија 04.06.2016 | 20:50
Данас заборављена, некад се радо пјевала

Република Српска Крајина била је међународно непризната држава (премда, неки правници тврде, са свим елементима државности), која је формирана на територији ондашње Републике Хрватске и која је заузимала око 30 одсто њене територије.

Њено проглашење се одиграло два месеца након што је Хрватска објавила коначно отцепљење од СФРЈ, будући да је истекао тромесечни мораторијум на ту одлуку донесену крајем јуна, а који је наметнут од стране Европске заједнице у склопу покушаја да се мирним путем реши југословенска криза.

РСК је себе једнострано сматрала делом Савезне Републике Југославије, која је није чак ни признавала, будући да су грађани РСК на референдуму гласали за останак у Југославији (као и грађани Републике Српске у БиХ, што су Србија и Црна Гора такође игнорисале).

Република Српска Крајина никада није престала да постоји, али је де факто обрисана са карте света током лета 1995. године када су оружане снаге Републике Хрватске операцијама Бљесак и Олуја протјерале српско становништво и преузеле контролу над Западном Славонијом, односно над Банијом, Кордуном, Ликом и Далмацијом.

Крајем те године почела је, под надзором УН, мирна реинтеграција Барање, Источне Славоније и Западног Срема.

Званична химна Републике Српске Крајине је била “Боже правде“, али незванична је била “Соколови, сиви тићи”.

Написао ју је Никола Урошевић Геџа, човек који је написао и легендарне песме као што су “Христе Боже”, “Марширала краља Петра гарда”, и тако даље.

Извор: Телеграф.рс

Фото: Wикимедиа

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бен

04.06.2016 19:42

Спрдачина од химне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бен

04.06.2016 21:31

А босанска је оно бас бас....

Name

Михаило Микиц

04.06.2016 23:14

Бен, заиста си бенав.Како било да било СРБима из Крајине нико туђини није морао њихову Химну писати као што су СРБи морали хрватима химну да напишу под именом "ЛИЈЕПА НАША ДОМОВИНО!" Хрвати су номади и скитнице и они попут Американаца имају само ДОМОВИНУ тамо гдје се налази њихов дом за разлику од СРБа који имају поред ДОМИВИНЕ и другу РИЈЕЦ ЗА СЛАВНУ ЗЕМЉУ СВЕТИХ ОЦЕВА СВОЈИХ - ОТАДЗБИНА. ОНА СЕ ПО РИЈЕЦИМА ГЕНЕРАЛА ДРАЗЕ МИХАИЛИВИЦА ИЗГОВОРЕНИХ НА КОМУНИСТИЦКОМ СУДУ У БЕОГРАДУ "НЕ НОСИ НА ДЗОНУ ОД ЦИПЕЛА, ВЕЦ У СРЦУ СВОМ!"

Name

Рс

05.06.2016 08:46

Озбиљно? Ти се јави да је спрдацина.