Danas zaboravljena, nekad se rado pjevala

Zvanična himna Republike Srpske Krajine je bila "Bože pravde", ali je nezvanična bila "Sokolovi, sivi tići".

Srbija 04.06.2016 | 20:50
Danas zaboravljena, nekad se rado pjevala

Republika Srpska Krajina bila je međunarodno nepriznata država (premda, neki pravnici tvrde, sa svim elementima državnosti), koja je formirana na teritoriji ondašnje Republike Hrvatske i koja je zauzimala oko 30 odsto njene teritorije.

Njeno proglašenje se odigralo dva meseca nakon što je Hrvatska objavila konačno otcepljenje od SFRJ, budući da je istekao tromesečni moratorijum na tu odluku donesenu krajem juna, a koji je nametnut od strane Evropske zajednice u sklopu pokušaja da se mirnim putem reši jugoslovenska kriza.

RSK je sebe jednostrano smatrala delom Savezne Republike Jugoslavije, koja je nije čak ni priznavala, budući da su građani RSK na referendumu glasali za ostanak u Jugoslaviji (kao i građani Republike Srpske u BiH, što su Srbija i Crna Gora takođe ignorisale).

Republika Srpska Krajina nikada nije prestala da postoji, ali je de fakto obrisana sa karte sveta tokom leta 1995. godine kada su oružane snage Republike Hrvatske operacijama Bljesak i Oluja protjerale srpsko stanovništvo i preuzele kontrolu nad Zapadnom Slavonijom, odnosno nad Banijom, Kordunom, Likom i Dalmacijom.

Krajem te godine počela je, pod nadzorom UN, mirna reintegracija Baranje, Istočne Slavonije i Zapadnog Srema.

Zvanična himna Republike Srpske Krajine je bila “Bože pravde“, ali nezvanična je bila “Sokolovi, sivi tići”.

Napisao ju je Nikola Urošević Gedža, čovek koji je napisao i legendarne pesme kao što su “Hriste Bože”, “Marširala kralja Petra garda”, i tako dalje.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Wikimedia

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ben

04.06.2016 19:42

Sprdačina od himne.

ODGOVORITE
Name

Re ben

04.06.2016 21:31

A bosanska je ono bas bas....

Name

Mihailo Mikic

04.06.2016 23:14

Ben, zaista si benav.Kako bilo da bilo SRBima iz Krajine niko tuđini nije morao njihovu Himnu pisati kao što su SRBi morali hrvatima himnu da napišu pod imenom "LIJEPA NAŠA DOMOVINO!" Hrvati su nomadi i skitnice i oni poput Amerikanaca imaju samo DOMOVINU tamo gdje se nalazi njihov dom za razliku od SRBa koji imaju pored DOMIVINE i drugu RIJEC ZA SLAVNU ZEMLJU SVETIH OCEVA SVOJIH - OTADZBINA. ONA SE PO RIJECIMA GENERALA DRAZE MIHAILIVICA IZGOVORENIH NA KOMUNISTICKOM SUDU U BEOGRADU "NE NOSI NA DZONU OD CIPELA, VEC U SRCU SVOM!"

Name

Rs

05.06.2016 08:46

Ozbiljno? Ti se javi da je sprdacina.