Лоши пласмани банака у Републици Српској

У Републици Српској у овој години повећани су лоши пласмани банака преноси пословни портал Цапитал. Банке су и поред тога, углавном осим једне, исказале финансијску добит на крају првог квартала.

Република Српска 04.06.2016 | 14:45
Лоши пласмани банака у Републици Српској

Банке у Српској не могу наплатити готово 800 милиона марака кредита пише портал Цапитал.  Лоши кредитни пласмани у односу на прошлу годину повећани су за 35,5 милиона марака или за 5 одсто, званични су подаци.

„Неквалитетни кредити у укупним кредитима учествују са 15,18 одсто и њихово учешће је повећано за 0,8 одсто у односу на исти период 2015. године“, показују подаци Агенције за банкарство Републике Српске које је објавио пословни портал Цапитал.

У међувремену расту и потраживања банкарског сектора. На крају првог квартала ове године та потраживања су износила 531,4 милиона марака односно 11 одсто укупних кредита. Ипак четири банке у Српској у првом кварталу су исказале нето добит од 23 милиона. Једна банка исказала је губитак од 4 милиона марака.

 „Укупна нето добит банкарског сектора Републике Српске износи 19 милиона КМ. На крају првог квартала нето добит банкарског сектора износила је 21 милион КМ и све банке су пословале у плусу“ подаци су Агенције за банкарство. 

Подаци о пословању банака у Српској у првом кварталу обухватају и Банку Српске. У тој банци поступак ликвидације покренут је у мају.

 

БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Антраx

04.06.2016 13:12

Милорад и екипа окупљена око СНСД-а су јасно и прецизно увидјели да Република Српска не може да опстане као ентитет у оквиру БиХ. Они су јасно процјенили и увидјели пропаст РС. У том свијетлу немогућег опстанка они под причом лажног патриотизма "МАСОВНО ПЉАЧКАЈУ" институције РС и чине их директно неодрживим. Народ је избезумљен и као овце пред шишање не види шта се око њега дешава. У том лову у мутном највећу корист имају тајкуни и локални политички естаблишмент. Финансијско банкарски сектор РС је дефинитивно уништен пропашћу неколико кључних банака, Здравствени фонд је презадужен и дефинитивно финансијски уништен, Пензиони фонд је укинут а исплата пензија преусмејерена на трезор, јавна предузећа су у економско-финансијској дубиози и биљеже негативне резултате пословања, реални сектор као носилац економско-привредног развоја РС је у власништву политичких тајкуна који диктирају ситуацију у РС, МУП РС је приватно-политичко-партијска институција која је до те мјере корумпирана да је то за не повјеровати и није у стању нити морално а нити кадровски да спријечи све више нарастајући криминал који директно организује и води Влада РС. Стање на локалним и општинским нивоима у РС је на нивоу једног општег хаоса гдје је политичка корупција постала јавна тајна. Млади у РС не виде никакву перспективу и свакодневно нам одлази становништво и Срба је сваки дан све мање и мање у РС а тиме и у БиХ. Наталаитет нам је у паду а моратлитет у порасту. Кад се све сабере и одузме може се констатовати да је РС "БАНКРОТИРАЛА" само што то власт још званично није објавила. Опозициони лидери такође виде епилог оваквог збивања али нити имају смјелост а нити памет да било шта предузму да спријече пропаст у коју је РС дубоко загазила. Владајућа елита ће бити на власти до последње марке, а након тога спремили су тутањ за Русију гдје ће због новца који су опљачкали и пребацили тражити политички азил. То је сценарио који ћемо гледати у наредних 5 до 10 година. Народ ће на крају испаштати за све. Сви већ то знамо и предосјећамо шта ће да нам се догоди али нико ништа не предузима !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXЛ

04.06.2016 14:38

Народ не зели да то види,а не види ни будуцност па зиви од данас до сутра и цека ста це Србија урадити,Србија не мозе ни себи помоци, али бар граби према ЕУ.Ми знамо да нас само Додик и нико висе коци на путу ка ЕУ. Питање је засто? ЕУ са собом доноси законе

Name

Пајп

04.06.2016 14:52

Браво Антраксце,реалан приказ.

Name

Реално@Антраx

04.06.2016 17:56

Одлицно видјење ситуације! Назалост, народ је неслозан и пасиван и то це му доци главе, вецина је таква и ту се промене морају десити, да би се покренуло бар мало са мртве нуле...

Name

Кукањац

04.06.2016 15:49

Како? А зар нисмо јуце били најбоља економија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

04.06.2016 16:40

Како стоји павловиц банка?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дддд

04.06.2016 23:06

Мало боље од Бобар банке... Прочитај извјештај ревизора, ено га на сајту Бл берзе. Ревизор на културан начин написо да је велико ср.њ.