Loši plasmani banaka u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj u ovoj godini povećani su loši plasmani banaka prenosi poslovni portal Capital. Banke su i pored toga, uglavnom osim jedne, iskazale finansijsku dobit na kraju prvog kvartala.

Republika Srpska 04.06.2016 | 14:45
Loši plasmani banaka u Republici Srpskoj

Banke u Srpskoj ne mogu naplatiti gotovo 800 miliona maraka kredita piše portal Capital.  Loši kreditni plasmani u odnosu na prošlu godinu povećani su za 35,5 miliona maraka ili za 5 odsto, zvanični su podaci.

„Nekvalitetni krediti u ukupnim kreditima učestvuju sa 15,18 odsto i njihovo učešće je povećano za 0,8 odsto u odnosu na isti period 2015. godine“, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo Republike Srpske koje je objavio poslovni portal Capital.

U međuvremenu rastu i potraživanja bankarskog sektora. Na kraju prvog kvartala ove godine ta potraživanja su iznosila 531,4 miliona maraka odnosno 11 odsto ukupnih kredita. Ipak četiri banke u Srpskoj u prvom kvartalu su iskazale neto dobit od 23 miliona. Jedna banka iskazala je gubitak od 4 miliona maraka.

 „Ukupna neto dobit bankarskog sektora Republike Srpske iznosi 19 miliona KM. Na kraju prvog kvartala neto dobit bankarskog sektora iznosila je 21 milion KM i sve banke su poslovale u plusu“ podaci su Agencije za bankarstvo. 

Podaci o poslovanju banaka u Srpskoj u prvom kvartalu obuhvataju i Banku Srpske. U toj banci postupak likvidacije pokrenut je u maju.

 

BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Antrax

04.06.2016 13:12

Milorad i ekipa okupljena oko SNSD-a su jasno i precizno uvidjeli da Republika Srpska ne može da opstane kao entitet u okviru BiH. Oni su jasno procjenili i uvidjeli propast RS. U tom svijetlu nemogućeg opstanka oni pod pričom lažnog patriotizma "MASOVNO PLJAČKAJU" institucije RS i čine ih direktno neodrživim. Narod je izbezumljen i kao ovce pred šišanje ne vidi šta se oko njega dešava. U tom lovu u mutnom najveću korist imaju tajkuni i lokalni politički establišment. Finansijsko bankarski sektor RS je definitivno uništen propašću nekoliko ključnih banaka, Zdravstveni fond je prezadužen i definitivno finansijski uništen, Penzioni fond je ukinut a isplata penzija preusmejerena na trezor, javna preduzeća su u ekonomsko-finansijskoj dubiozi i bilježe negativne rezultate poslovanja, realni sektor kao nosilac ekonomsko-privrednog razvoja RS je u vlasništvu političkih tajkuna koji diktiraju situaciju u RS, MUP RS je privatno-političko-partijska institucija koja je do te mjere korumpirana da je to za ne povjerovati i nije u stanju niti moralno a niti kadrovski da spriječi sve više narastajući kriminal koji direktno organizuje i vodi Vlada RS. Stanje na lokalnim i opštinskim nivoima u RS je na nivou jednog opšteg haosa gdje je politička korupcija postala javna tajna. Mladi u RS ne vide nikakvu perspektivu i svakodnevno nam odlazi stanovništvo i Srba je svaki dan sve manje i manje u RS a time i u BiH. Natalaitet nam je u padu a moratlitet u porastu. Kad se sve sabere i oduzme može se konstatovati da je RS "BANKROTIRALA" samo što to vlast još zvanično nije objavila. Opozicioni lideri takođe vide epilog ovakvog zbivanja ali niti imaju smjelost a niti pamet da bilo šta preduzmu da spriječe propast u koju je RS duboko zagazila. Vladajuća elita će biti na vlasti do poslednje marke, a nakon toga spremili su tutanj za Rusiju gdje će zbog novca koji su opljačkali i prebacili tražiti politički azil. To je scenario koji ćemo gledati u narednih 5 do 10 godina. Narod će na kraju ispaštati za sve. Svi već to znamo i predosjećamo šta će da nam se dogodi ali niko ništa ne preduzima !!!!!!

ODGOVORITE
Name

XXXL

04.06.2016 14:38

Narod ne zeli da to vidi,a ne vidi ni buducnost pa zivi od danas do sutra i ceka sta ce Srbija uraditi,Srbija ne moze ni sebi pomoci, ali bar grabi prema EU.Mi znamo da nas samo Dodik i niko vise koci na putu ka EU. Pitanje je zasto? EU sa sobom donosi zakone

Name

Pajp

04.06.2016 14:52

Bravo Antraksce,realan prikaz.

Name

Realno@Antrax

04.06.2016 17:56

Odlicno vidjenje situacije! Nazalost, narod je neslozan i pasivan i to ce mu doci glave, vecina je takva i tu se promene moraju desiti, da bi se pokrenulo bar malo sa mrtve nule...

Name

Kukanjac

04.06.2016 15:49

Kako? A zar nismo juce bili najbolja ekonomija?

ODGOVORITE
Name

Cccc

04.06.2016 16:40

Kako stoji pavlovic banka?

ODGOVORITE
Name

Dddd

04.06.2016 23:06

Malo bolje od Bobar banke... Pročitaj izvještaj revizora, eno ga na sajtu Bl berze. Revizor na kulturan način napiso da je veliko sr.nj.