Избјегличка криза: Смртоносни путеви

Мигранти не бирају начин и пут у свом преласку до Европе, потписивање споразума између ЕУ и Турске није их спријечило у првобитним намјерама.

Свијет 04.06.2016 | 14:10
Избјегличка криза: Смртоносни путеви

Добро познату руту од Лезбоса и Коса, мигранти су замјенили оном која је много дужа и опаснија. Убрзо након потписивања споразума између Турске и ЕУ којом Анкара враћа избјеглице из Грчке на своју територију, одлучили су да промијене свој правац кретања и новим путевима покушати да се искрцају на европско тло.

Избјегавајући патроле НАТО-а, брод који се кретао око обала сјеверне Африке из Турске врло вјероватно је промјенио курс кретања па се страхује од повећања броја настадалих и несталих миграната.

"Отворена је нова мигрантска рута и све више избјеглица и миграната долази на удаљенији југ Грчке, морем са обала сјеверне Африке на острво Крит. Више од 340 миграната спашено је јуче код Крита, док су четири тијела пронађена у Средоземљу, након што се њихов брод преврнуо", саопштено је из Међународне организације за миграције. 

Званично саопштење усљедило је након што је пресретнут брод код Крита, док је у међувремену јос 117 миграната изгубило живот у Средоземном мору.

Коментари / 0

Оставите коментар