Izbjeglička kriza: Smrtonosni putevi

Migranti ne biraju način i put u svom prelasku do Evrope, potpisivanje sporazuma između EU i Turske nije ih spriječilo u prvobitnim namjerama.

Svijet 04.06.2016 | 14:10
Izbjeglička kriza: Smrtonosni putevi

Dobro poznatu rutu od Lezbosa i Kosa, migranti su zamjenili onom koja je mnogo duža i opasnija. Ubrzo nakon potpisivanja sporazuma između Turske i EU kojom Ankara vraća izbjeglice iz Grčke na svoju teritoriju, odlučili su da promijene svoj pravac kretanja i novim putevima pokušati da se iskrcaju na evropsko tlo.

Izbjegavajući patrole NATO-a, brod koji se kretao oko obala sjeverne Afrike iz Turske vrlo vjerovatno je promjenio kurs kretanja pa se strahuje od povećanja broja nastadalih i nestalih migranata.

"Otvorena je nova migrantska ruta i sve više izbjeglica i migranata dolazi na udaljeniji jug Grčke, morem sa obala sjeverne Afrike na ostrvo Krit. Više od 340 migranata spašeno je juče kod Krita, dok su četiri tijela pronađena u Sredozemlju, nakon što se njihov brod prevrnuo", saopšteno je iz Međunarodne organizacije za migracije. 

Zvanično saopštenje usljedilo je nakon što je presretnut brod kod Krita, dok je u međuvremenu jos 117 migranata izgubilo život u Sredozemnom moru.

Komentari / 0

Ostavite komentar