Удвостручена штета од привредног криминала

Штета настала кривичним дјелима из области привредног криминала лани је готово удвостручена у односу на претходну годину.

Босна и Херцеговина 04.06.2016 | 13:50
Удвостручена штета од привредног криминала

Информација о стању безбједности у БиХ у 2015. години коју је сачинило Министарство безбједности показује да су лани све полицијске агенције у БиХ регистровале 1.238 кривичних дјела против привреде, пословања и безбједности платног промета из области пореза и царина, што је за 19,96 одсто више него у претходној години.

"Процијењена материјална штета за буџете у БиХ обухваћена извјештајима Агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Управе за индиректно опорезивање (УИО) о тим кривичним дјелима у 2015. години износи 86,09 милиона КМ, што је велико повећање у односу на 2014. годину када је штета износила 43,76 милиона марака - наведено је у информацији.

Међу најбројнијим кривичним дјелима из области привредног криминала су злоупотреба овлашћења у привреди, обмана при добијању кредита, превара у привредном пословању, фалсификовање или уништавање службене исправе, пореска утаја, проневјера у служби, недозвољена трговина, организовани криминал у вези с пореском утајом и царинском преваром. Све је више почињених кривичних дјела из области организованог криминала.

"Снимљени токови новца одређених криминалних група чија је активност пресјечена полицијским акцијама показују да се новац и имовина који су присвојени кривичним дјелима из те области криминала углавном легализују куповином некретнина, изградњом пословних и других објеката, приватизацијом предузећа, а у појединим случајевима и пребацивањем у иностранство", пише у извјештају.

Економски криминал је уско повезан са случајевима корупције, а изузетак представљају пословне махинације у којима њихови актери користе рупе у закону.

"Један од тих случајева је преливање капитала компанија које добит упућују у такозване пореске оазе, односно оф-шор компаније. Тиме профит остварен у БиХ приказују у државама у којима не морају плаћати порез, што представља губитак за буџет. Новац из БиХ директно извлаче тако што иностране фирме које аплицирају на међународне тендере, након добијања послова по знатно нижим цијенама, то препуштају домаћим фирмама, користећи јефтину радну снагу и задржавајући добит", пише у извјештају, уз опаску да је чест облик малверзација у привреди и пословање истих лица путем повезаних предузећа.

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић каже да извјештај показује да је МУП Републике Српске лани имао највећи број откривених кривичних дјела из ове области и да је најефикаснија агенција у области борбе против привредног и финансијског криминала, док је то у ФБиХ и даље врло мало истражено.

"Велики пораст нанесене материјалне штете у односу на претходну годину резултат је откривених махинација у великим системима као што су Фабрика глинице Бирач или Бобар банка, а већина дјела су она ситнија. Све то откривамо сами, мало тих кривичних дјела нам је пријављено", каже Васић.

Каже да би СИПА требало више да ради на кривичним дјелима из области пореских утаја, прања новца и финансијских превара на међународном нивоу.

"Само у УИО има на стотине кривичних дјела која могу одмах да се истражују. Нема истрага каквих би требало да буде", закључио је Васић.

Преваре за поврат ПДВ-а
У извјештају пише да сазнања Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ указују на то да је на подручју БиХ велики број власника приватних фирми укључен у фиктивно пријављивање пословања ради избјегавања плаћања ПДВ-а, што је нарочито присутно у грађевинском сектору.

У предрачунима буде приказана много већа вриједност употријебљеног материјала од стварне, што на крају служи фирмама за поврат ПДВ-а у нереалним износима.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар