Одабир занимања пут до лакшег запослења

Одабир занимања треба да буде пут до лакшег запослења. Порука је то ресорних стручњака уочи првог, јунског уписа у прве разреде средњих школа Републике Српске, односно од 4. до 15. јула у другом уписном року.

 

Република Српска 04.06.2016 | 12:40
Одабир занимања пут до лакшег запослења

С тим у вези, у школској 2016/17. години у Републици Српској су уведена и нова занимања, за којима управо постоји потреба на тржишту рада.

То су техничар машинске енергетике - струка машинство и обрада метала и техничар хортикултуре - струка пољопривреда и прерада хране, те оптичар, часовничар и златар.

"Учинили смо све да што више приближимо струке и занимања ученицима деветих разреда, посебно она за којима постоји потреба на тржишту рада. С тим циљем организовали смо и 1. Сајам образовања у Републици Српској, који је изазвао велико интересовање ученика", речено је "Независним" у Министарству просвјете и културе.

Право уписа, за који је конкурс већ расписан 31. маја, имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа, док се могу пријавити на највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама.

Редослијед кандидата утврђује се према укупном броју бодова добијених на основу општег успјеха у основној школи, посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно у смјеру гимназије за који кандидати конкуришу, као и за упис у умјетничке школе, те резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Упис у седам корака

1. Учесници конкурса подносе школи пријаву за упис

2. Оригинално свједочанство о завршеној основној школи

3. Извод из матичне књиге рођених

4. Диплому "Вук Стефановић Караџић"

5. Диплому за изузетан успјех из предмета значајних за занимање у средњој стручној школи, смјер у гимназији и одсјек у умјетничкој школи

6. Диплому за освојено прво, друго и треће мјесто на републичком или вишем нивоу такмичења

7. Коверта с именом, презименом и адресом кандидата који се пријављује на конкурс

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар