Odabir zanimanja put do lakšeg zaposlenja

Odabir zanimanja treba da bude put do lakšeg zaposlenja. Poruka je to resornih stručnjaka uoči prvog, junskog upisa u prve razrede srednjih škola Republike Srpske, odnosno od 4. do 15. jula u drugom upisnom roku.

 

Republika Srpska 04.06.2016 | 12:40
Odabir zanimanja put do lakšeg zaposlenja

S tim u vezi, u školskoj 2016/17. godini u Republici Srpskoj su uvedena i nova zanimanja, za kojima upravo postoji potreba na tržištu rada.

To su tehničar mašinske energetike - struka mašinstvo i obrada metala i tehničar hortikulture - struka poljoprivreda i prerada hrane, te optičar, časovničar i zlatar.

"Učinili smo sve da što više približimo struke i zanimanja učenicima devetih razreda, posebno ona za kojima postoji potreba na tržištu rada. S tim ciljem organizovali smo i 1. Sajam obrazovanja u Republici Srpskoj, koji je izazvao veliko interesovanje učenika", rečeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Pravo upisa, za koji je konkurs već raspisan 31. maja, imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa, dok se mogu prijaviti na najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Upis u sedam koraka

1. Učesnici konkursa podnose školi prijavu za upis

2. Originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi

3. Izvod iz matične knjige rođenih

4. Diplomu "Vuk Stefanović Karadžić"

5. Diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje u srednjoj stručnoj školi, smjer u gimnaziji i odsjek u umjetničkoj školi

6. Diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja

7. Koverta s imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar