"Нећу гласати за било шта што нема сагласност институција Српске"

Договор о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању, који су постигли преговарачки тимови БиХ и Европске комисије, идуће седмице би требало да буде на сједници Савјета министара БиХ, али је неизвјесно да ли ће бити проблема са његовим прихватањем и доношењем одлуке да су преговарачи завршили посао.

 

Босна и Херцеговина 04.06.2016 | 07:35
"Нећу гласати за било шта што нема сагласност институција Српске"

Наиме, шеф преговарачког тима БиХ Хамдо Тињак истакао је у данас да оним што је договорено домаћа производња неће бити угрожена нити ће доћи до поплаве производа из ЕУ.

С друге стране, члан преговарачког тима из Републике Српске Миљан Ербез истиче да Влада Републике Српске није мијењала своје позиције, те нису за приступ какав је договорен, да је лоше и дугорочно неће бити остварени позитивни резултати за конкурентност пољопривредног сектора.

Игор Црнадак, министар спољних послова, казао је да неће гласати за било шта што нема сагласност институција Републике Српске.

Међутим, питање је какав став ће заузети други министри који долазе из Српске, будући да је у Савјету министара БиХ правило да одлуке могу проћи уколико за њих гласа барем један министар из реда српског народа.

Парафирање адаптације ССП-а, чему се у преговарачком тиму БиХ надају до краја мјесеца, било би довољан сигнал ЕУ да је БиХ испунила један од два услова потребна да се 13. јула министри ЕУ позитивно очитују о апликацији БиХ за чланство у ЕУ.

Други услов је механизам координације, о чему се завршни састанак треба одржати у уторак, гдје би требало да буду уважене примједбе из Републике Српске.

О адаптацији ССП-а претходно Савјет министара треба донијети одлуку, а потом и Предсједништво БиХ једногласно.

"Без прилагођавања ССП-а нема напретка на европском путу и у јулу неће бити позитивног закључка без завршеног тог посла. Али не треба ни под тим притиском радити. Треба видјети шта је добро за нас. Нећу гласати за било шта што нема сагласност институција Републике Српске. Најважније је да имамо унутрашњи договор", рекао је Црнадак.

Хамдо Тињак, који је секретар Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, нагласио је да је договорено да се иде на фазно, постепено увођење и повећање квота које би трајало три године и то за млијеко, неке јогурте, маслац, једну врсту месних прерађевина и вино.

"Млијеко је једини осјетљиви производ, а он ће ићи фазно. Све остало су количине које не могу угрозити домаће тржиште. Радиће се по хрватским статистичким подацима који су за нас углавном повољнији и добили смо повећање извозне квоте за шећер, вино и рибу", додао је Тињак.

Појаснио је да се сада из Брисела чека повратна информација да је у реду оно што је договорено како би се са адаптацијом ССП-а ишло на Савјет министара.

Миљан Ербез пак каже да су наши уступци превелики за оно што добијамо.

"Имали смо 217 производа које је ЕУ тражила. Само седам је заштићено на три године, млијеко и млијечни производи, кобасице и слични производи од меса и производи од вина. Али су 203 производа пуштена. Такође, ЕУ се није изјаснила о захтјеву да се врате аутономне трговинске мјере које су нам укинуте 1. јануара гдје су парадајз, грожђе, јабуке, брескве", казао је он.

Нагласио је да нам је ЕУ циљ, али треба бити опрезан да се БиХ уведе у ЕУ као конкурентно способна. Казао је и да је и ово што је договорено боље него први захтјев ЕУ да се укине све одједном, те да има и наше грешке јер нисмо успоставили систем у вези прихватања европске помоћи.

"Ако би она била одобрена, то би било 20 до 30 милиона евра, а с друге стране говоримо о робама од 200 милиона КМ. По обрачуну МВТЕО, годишње бисмо губили 70 милиона КМ непосредних прихода на царине", додао је Ербез.

Драган Човић, члан Предсједништва БиХ, изјавио је да се боји да ћемо, ако не испунимо ова два услова до 13. јула, изгубити ову годину што се тиче добијања зеленог свјетла за нашу апликацију.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

зумба

04.06.2016 05:43

Имамо људе на свим нивоима који су неписмени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо,Слатина-Тузла

04.06.2016 06:38

Пренесено са једног блога , слажем се у потпуности ! ..Кључни национални интерес Бошњака и Срба у БиХ је помирење и сарадња; Кључни политички интерес ХДЗ-а БиХ и Човића је да не дође до остварења кључних националних интереса Срба и Бошњака. Човић, засад, убједљиво води......У пар редова све речено!10% популације БиХ(Хрвати) редовно намагарчи 90%,закључак Срби и Бошњаци су "паметни"!!

Name

Паметно

04.06.2016 06:56

Свака цаст Едо. Бас тако.

Name

НОРМАЛНО

04.06.2016 06:47

ПА НОРМАЛНО. НИШТА ЧУДНО, КО И МОЖЕ ГЛАСАТИ ЗА НЕШТО ШТО НИСУ УТВРДИЛЕ ИНСТИТУЦИЈЕ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микан

04.06.2016 09:27

Ако опозиција (с правом) тврди да је влада РС изабрана захваљујуци корупцији и куповини посланика, то знаци да она није легална ни легитимна. Засто би неко требао постовати закљуцак некегално изабране владе. Поготово сто ти закљуцци немају везе са нормалним , него се доносе са циљем продубљења политицке кризе а све да би се замаглило катастрофално стање у привреди.

Name

Политика

04.06.2016 07:00

Ама људи маните се Додикове политике ми пропадамо скроз док у Федерацији сваки дан боље,само нас спасава заједницка нам дрзава то јесте да конацно признамо БиХ као насу дрзаву ово нас одведе у слијепу улицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клл

04.06.2016 08:05

Браво за глас разума!

Name

Ако

04.06.2016 09:09

Наведи у цему то Федерација напредује молим те.