"Neću glasati za bilo šta što nema saglasnost institucija Srpske"

Dogovor o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji su postigli pregovarački timovi BiH i Evropske komisije, iduće sedmice bi trebalo da bude na sjednici Savjeta ministara BiH, ali je neizvjesno da li će biti problema sa njegovim prihvatanjem i donošenjem odluke da su pregovarači završili posao.

 

Bosna i Hercegovina 04.06.2016 | 07:35
"Neću glasati za bilo šta što nema saglasnost institucija Srpske"

Naime, šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak istakao je u danas da onim što je dogovoreno domaća proizvodnja neće biti ugrožena niti će doći do poplave proizvoda iz EU.

S druge strane, član pregovaračkog tima iz Republike Srpske Miljan Erbez ističe da Vlada Republike Srpske nije mijenjala svoje pozicije, te nisu za pristup kakav je dogovoren, da je loše i dugoročno neće biti ostvareni pozitivni rezultati za konkurentnost poljoprivrednog sektora.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova, kazao je da neće glasati za bilo šta što nema saglasnost institucija Republike Srpske.

Međutim, pitanje je kakav stav će zauzeti drugi ministri koji dolaze iz Srpske, budući da je u Savjetu ministara BiH pravilo da odluke mogu proći ukoliko za njih glasa barem jedan ministar iz reda srpskog naroda.

Parafiranje adaptacije SSP-a, čemu se u pregovaračkom timu BiH nadaju do kraja mjeseca, bilo bi dovoljan signal EU da je BiH ispunila jedan od dva uslova potrebna da se 13. jula ministri EU pozitivno očituju o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Drugi uslov je mehanizam koordinacije, o čemu se završni sastanak treba održati u utorak, gdje bi trebalo da budu uvažene primjedbe iz Republike Srpske.

O adaptaciji SSP-a prethodno Savjet ministara treba donijeti odluku, a potom i Predsjedništvo BiH jednoglasno.

"Bez prilagođavanja SSP-a nema napretka na evropskom putu i u julu neće biti pozitivnog zaključka bez završenog tog posla. Ali ne treba ni pod tim pritiskom raditi. Treba vidjeti šta je dobro za nas. Neću glasati za bilo šta što nema saglasnost institucija Republike Srpske. Najvažnije je da imamo unutrašnji dogovor", rekao je Crnadak.

Hamdo Tinjak, koji je sekretar Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglasio je da je dogovoreno da se ide na fazno, postepeno uvođenje i povećanje kvota koje bi trajalo tri godine i to za mlijeko, neke jogurte, maslac, jednu vrstu mesnih prerađevina i vino.

"Mlijeko je jedini osjetljivi proizvod, a on će ići fazno. Sve ostalo su količine koje ne mogu ugroziti domaće tržište. Radiće se po hrvatskim statističkim podacima koji su za nas uglavnom povoljniji i dobili smo povećanje izvozne kvote za šećer, vino i ribu", dodao je Tinjak.

Pojasnio je da se sada iz Brisela čeka povratna informacija da je u redu ono što je dogovoreno kako bi se sa adaptacijom SSP-a išlo na Savjet ministara.

Miljan Erbez pak kaže da su naši ustupci preveliki za ono što dobijamo.

"Imali smo 217 proizvoda koje je EU tražila. Samo sedam je zaštićeno na tri godine, mlijeko i mliječni proizvodi, kobasice i slični proizvodi od mesa i proizvodi od vina. Ali su 203 proizvoda puštena. Takođe, EU se nije izjasnila o zahtjevu da se vrate autonomne trgovinske mjere koje su nam ukinute 1. januara gdje su paradajz, grožđe, jabuke, breskve", kazao je on.

Naglasio je da nam je EU cilj, ali treba biti oprezan da se BiH uvede u EU kao konkurentno sposobna. Kazao je i da je i ovo što je dogovoreno bolje nego prvi zahtjev EU da se ukine sve odjednom, te da ima i naše greške jer nismo uspostavili sistem u vezi prihvatanja evropske pomoći.

"Ako bi ona bila odobrena, to bi bilo 20 do 30 miliona evra, a s druge strane govorimo o robama od 200 miliona KM. Po obračunu MVTEO, godišnje bismo gubili 70 miliona KM neposrednih prihoda na carine", dodao je Erbez.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, izjavio je da se boji da ćemo, ako ne ispunimo ova dva uslova do 13. jula, izgubiti ovu godinu što se tiče dobijanja zelenog svjetla za našu aplikaciju.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

zumba

04.06.2016 05:43

Imamo ljude na svim nivoima koji su nepismeni.

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

04.06.2016 06:38

Preneseno sa jednog bloga , slažem se u potpunosti ! ..Ključni nacionalni interes Bošnjaka i Srba u BiH je pomirenje i saradnja; Ključni politički interes HDZ-a BiH i Čovića je da ne dođe do ostvarenja ključnih nacionalnih interesa Srba i Bošnjaka. Čović, zasad, ubjedljivo vodi......U par redova sve rečeno!10% populacije BiH(Hrvati) redovno namagarči 90%,zaključak Srbi i Bošnjaci su "pametni"!!

Name

Pametno

04.06.2016 06:56

Svaka cast Edo. Bas tako.

Name

NORMALNO

04.06.2016 06:47

PA NORMALNO. NIŠTA ČUDNO, KO I MOŽE GLASATI ZA NEŠTO ŠTO NISU UTVRDILE INSTITUCIJE RS.

ODGOVORITE
Name

Mikan

04.06.2016 09:27

Ako opozicija (s pravom) tvrdi da je vlada RS izabrana zahvaljujuci korupciji i kupovini poslanika, to znaci da ona nije legalna ni legitimna. Zasto bi neko trebao postovati zakljucak nekegalno izabrane vlade. Pogotovo sto ti zakljucci nemaju veze sa normalnim , nego se donose sa ciljem produbljenja politicke krize a sve da bi se zamaglilo katastrofalno stanje u privredi.

Name

Politika

04.06.2016 07:00

Ama ljudi manite se Dodikove politike mi propadamo skroz dok u Federaciji svaki dan bolje,samo nas spasava zajednicka nam drzava to jeste da konacno priznamo BiH kao nasu drzavu ovo nas odvede u slijepu ulicu.

ODGOVORITE
Name

Kll

04.06.2016 08:05

Bravo za glas razuma!

Name

Ako

04.06.2016 09:09

Navedi u cemu to Federacija napreduje molim te.