Они су доказали да је немогуће - могуће

Ови људи су прошли кроз невероватне животне ситуација, али су истрајали на свом путу и успели у томе да остану заувек упамћени по својим постигнућима, а они који су још увек међу живима, да буду светски признати и да и даље иду у коштац са проблемима, како би остварили своје животне циљеве.

Занимљивости 04.06.2016 | 07:26
Они су доказали да је немогуће - могуће

Марли Матлин
Марли Матин је америчка глумица која је глува од своје прве године и позната је по својој фрази. "Једина ствар коју не могу да урадим, је да чујем". Кад је била дете њени родитељи су је послали у школу која није била специјализована за глуве. Уз помоћ посебних програма Марли се временом адаптирала. Она је једина глува глумица која је добила Оскара.

Ник Вујичић
"Не требају ми ни руке ни ноге, само ми треба Он". Овај принцип је помогао Нику да постане једна од најпознатијих мотивационих говорника. У јеној од својих књига он је написао како му је мајка једном рекла: "Ник, треба да се играш са нормалном децом, зато што си ти нормалан. Само ти фале неки делови, ништа више". Ник је данас ожењен, има децу и светски је познат по својој личности пуној живота.

Стивен Хокинг
Још као студент Стивен је оболео од АЛС-а. Убрзо је изгубио способност да прича и хода. али га то није спречило да се два пута ожени, подигне троје деце и постане један од најеминентнијих научника нашег времена.

Фрида Кало
Фрида је била истакнута мексичка уметница. Са само 6 година оболела је од дечије парализе и једна нога јој је била доста тања од друге. док су је ђаци задиркивали и називали разним именима, Фрида је одлучила да се бави плесом, фудбалом, боксом и пливањем. Као тинејџерка је доживела страшну саобраћајну несрећу што је довело до тешке повреде кичме. Неколико месеци је била прикована за кревет, кад је стално сликала, углавном ауто-портрете.

Реј Чарлс
Легендарни амерички музичар, који је добио 12 Греми награда, још као дете је почео да губи вид. Са 15 година је остао без мајке и након ове трагедије није ни јео ни спавао, мислио је да ће да полуди. Међутим, успео је да се избави из депресије и са само 17 година почео је да снима прве соул и џез синглове. Данас, Реја сматрају легендом међу музичарима који и даље живи кроз своје песме.

Френк Рузвелт
Рузвелт је добио дечију парализу са 39. година. Како лечење није помогло, он је остао везан за инвалидска колица. Упркос његовој болести он је стално покушавао да поново научи да хода. "Једино ограничење у реализацији наше сутрашњице биће наше сумње у вези данашњице", рекао је једном овај амерички председник.

Хелен Келер
Са смао две године Хелен је изгубила и вид и слух. Она је ипак успела у ономе што је највише желела - да постане писац. Године 1904. Хелен Келер је завршила своје студије на академском степену - највише признање за њену упорну борбу и победу. Научила је да чита на четири језика и постала истакнута списатељица. Након тога је постала инспектор америчких завода за васпитање и одгој глувонемих и слепих. Објавила је неколико књига преведених и на стране језике: „Историја мог живота“ (1902), „Оптимизам“ (1903), „Свет и живот“ (1908) и др. Тематика тих књига је њена несвакидашња судбина.

Мигел де Сервантес
У младости овај шпански писац је био војник, са 24. године је изгубио леву руку, а 4 године касније био заробљен у Алжиру где је провео пет година у заробљеништву. Тек након повратка у нормална живот он се посветио писању и његов "Дон Кихот" признат је као једно од највећих дела светске књижевности.

Лудвиг ван Бетовен
Бетовен, позанти композитор, почео је да губи слух са 26 година, али га то није спречило да компонује. Кад је у потпуности престао да чује написао је своју "Месечеву сонату" као и чувену "За Елизу".

Блиц

фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар