Oni su dokazali da je nemoguće - moguće

Ovi ljudi su prošli kroz neverovatne životne situacija, ali su istrajali na svom putu i uspeli u tome da ostanu zauvek upamćeni po svojim postignućima, a oni koji su još uvek među živima, da budu svetski priznati i da i dalje idu u koštac sa problemima, kako bi ostvarili svoje životne ciljeve.

Zanimljivosti 04.06.2016 | 07:26
Oni su dokazali da je nemoguće - moguće

Marli Matlin
Marli Matin je američka glumica koja je gluva od svoje prve godine i poznata je po svojoj frazi. "Jedina stvar koju ne mogu da uradim, je da čujem". Kad je bila dete njeni roditelji su je poslali u školu koja nije bila specijalizovana za gluve. Uz pomoć posebnih programa Marli se vremenom adaptirala. Ona je jedina gluva glumica koja je dobila Oskara.

Nik Vujičić
"Ne trebaju mi ni ruke ni noge, samo mi treba On". Ovaj princip je pomogao Niku da postane jedna od najpoznatijih motivacionih govornika. U jenoj od svojih knjiga on je napisao kako mu je majka jednom rekla: "Nik, treba da se igraš sa normalnom decom, zato što si ti normalan. Samo ti fale neki delovi, ništa više". Nik je danas oženjen, ima decu i svetski je poznat po svojoj ličnosti punoj života.

Stiven Hoking
Još kao student Stiven je oboleo od ALS-a. Ubrzo je izgubio sposobnost da priča i hoda. ali ga to nije sprečilo da se dva puta oženi, podigne troje dece i postane jedan od najeminentnijih naučnika našeg vremena.

Frida Kalo
Frida je bila istaknuta meksička umetnica. Sa samo 6 godina obolela je od dečije paralize i jedna noga joj je bila dosta tanja od druge. dok su je đaci zadirkivali i nazivali raznim imenima, Frida je odlučila da se bavi plesom, fudbalom, boksom i plivanjem. Kao tinejdžerka je doživela strašnu saobraćajnu nesreću što je dovelo do teške povrede kičme. Nekoliko meseci je bila prikovana za krevet, kad je stalno slikala, uglavnom auto-portrete.

Rej Čarls
Legendarni američki muzičar, koji je dobio 12 Gremi nagrada, još kao dete je počeo da gubi vid. Sa 15 godina je ostao bez majke i nakon ove tragedije nije ni jeo ni spavao, mislio je da će da poludi. Međutim, uspeo je da se izbavi iz depresije i sa samo 17 godina počeo je da snima prve soul i džez singlove. Danas, Reja smatraju legendom među muzičarima koji i dalje živi kroz svoje pesme.

Frenk Ruzvelt
Ruzvelt je dobio dečiju paralizu sa 39. godina. Kako lečenje nije pomoglo, on je ostao vezan za invalidska kolica. Uprkos njegovoj bolesti on je stalno pokušavao da ponovo nauči da hoda. "Jedino ograničenje u realizaciji naše sutrašnjice biće naše sumnje u vezi današnjice", rekao je jednom ovaj američki predsednik.

Helen Keler
Sa smao dve godine Helen je izgubila i vid i sluh. Ona je ipak uspela u onome što je najviše želela - da postane pisac. Godine 1904. Helen Keler je završila svoje studije na akademskom stepenu - najviše priznanje za njenu upornu borbu i pobedu. Naučila je da čita na četiri jezika i postala istaknuta spisateljica. Nakon toga je postala inspektor američkih zavoda za vaspitanje i odgoj gluvonemih i slepih. Objavila je nekoliko knjiga prevedenih i na strane jezike: „Istorija mog života“ (1902), „Optimizam“ (1903), „Svet i život“ (1908) i dr. Tematika tih knjiga je njena nesvakidašnja sudbina.

Migel de Servantes
U mladosti ovaj španski pisac je bio vojnik, sa 24. godine je izgubio levu ruku, a 4 godine kasnije bio zarobljen u Alžiru gde je proveo pet godina u zarobljeništvu. Tek nakon povratka u normalna život on se posvetio pisanju i njegov "Don Kihot" priznat je kao jedno od najvećih dela svetske književnosti.

Ludvig van Betoven
Betoven, pozanti kompozitor, počeo je da gubi sluh sa 26 godina, ali ga to nije sprečilo da komponuje. Kad je u potpunosti prestao da čuje napisao je svoju "Mesečevu sonatu" kao i čuvenu "Za Elizu".

Blic

foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar