Каква чуда крије Кеопсова пирамида?

Већ 4.500 година египатске пирамиде чувају своје тајне дубоко у лавиринтима тајних пролаза и одаја које леже испод видљиве препознатљиве структуре.

Свијет 03.06.2016 | 22:20
Каква чуда крије Кеопсова пирамида?

Вишедеценијске дебате о томе да ли Велика пирамида у Гизи крије мрежу раније непознатих тунела ускоро би могла бити откривена.

Група истраживача који користе космичке честице муоне како би дубински скенирали Кеопсову пирамиду, требало би да заврше са радом крајем овог месеца.

Они користе скенер како би створили мапе унутрашње структуре 146 метара високе пирамиде, а надају се да ће тако открити древне тајне скривене под каменом.

Др Захи Хавас, водећи египтолог и ранији министар антиквитета, ради са тимом француских истраживача на овом пројекту.

“Ако успемо да детектујемо једну од три одаје за које већ знамо да постоје унутра, наставићемо са истраживањем”, каже др Хавас.

Прошле године је термални скенер открио велику аномалију Велике пирамиде, највеће и најстарије у Гизи и једног од седам чуда древног света.

Ови скенери показали су да три камена у основи пирамиде имају нешто вишу температуру од осталих. То је подстакло теорије да се под пирамидом крије још тајних одаја.

Тим стручњака затим је покренуо СцанПyрамид пројект који укључује субатомске честице, како би “завирили” кроз велике камене блокове велике грађевине.

Др Хавас је раније био скептичан када је реч о корисности таквог скенера, али је у међувремену пристао да се укључи у пројекат.

Прошлог месеца је 3Д скенер на бази муона открио унутрашњу структуру такозване Савијене пирамиде. Тако је први пут примећена једна одаја, за коју многи сматрају да је гробница фараона Снофруа. Ипак, последња истраживања искључила су ту могућност.

Мехди Тајуби, председник Института за очување наслеђа Египта рекао је да очекује заиста епохална открића у Кеопсовој пирамиди.

“Чак и да нађемо само један квадратни метар шупљине, отвориће се нова питања и хипотезе који ће можда решити многа питања. Желимо да откријемо тајну пирамида”, рекао је Тајуби.

И др Хавас је оптимистичан.

“Моје мишљење је да Кеопсова пирамида и даље крије многе тајне”.

Извор: Даилy Маил

Коментари / 0

Оставите коментар