Kakva čuda krije Keopsova piramida?

Već 4.500 godina egipatske piramide čuvaju svoje tajne duboko u lavirintima tajnih prolaza i odaja koje leže ispod vidljive prepoznatljive strukture.

Svijet 03.06.2016 | 22:20
Kakva čuda krije Keopsova piramida?

Višedecenijske debate o tome da li Velika piramida u Gizi krije mrežu ranije nepoznatih tunela uskoro bi mogla biti otkrivena.

Grupa istraživača koji koriste kosmičke čestice muone kako bi dubinski skenirali Keopsovu piramidu, trebalo bi da završe sa radom krajem ovog meseca.

Oni koriste skener kako bi stvorili mape unutrašnje strukture 146 metara visoke piramide, a nadaju se da će tako otkriti drevne tajne skrivene pod kamenom.

Dr Zahi Havas, vodeći egiptolog i raniji ministar antikviteta, radi sa timom francuskih istraživača na ovom projektu.

“Ako uspemo da detektujemo jednu od tri odaje za koje već znamo da postoje unutra, nastavićemo sa istraživanjem”, kaže dr Havas.

Prošle godine je termalni skener otkrio veliku anomaliju Velike piramide, najveće i najstarije u Gizi i jednog od sedam čuda drevnog sveta.

Ovi skeneri pokazali su da tri kamena u osnovi piramide imaju nešto višu temperaturu od ostalih. To je podstaklo teorije da se pod piramidom krije još tajnih odaja.

Tim stručnjaka zatim je pokrenuo ScanPyramid projekt koji uključuje subatomske čestice, kako bi “zavirili” kroz velike kamene blokove velike građevine.

Dr Havas je ranije bio skeptičan kada je reč o korisnosti takvog skenera, ali je u međuvremenu pristao da se uključi u projekat.

Prošlog meseca je 3D skener na bazi muona otkrio unutrašnju strukturu takozvane Savijene piramide. Tako je prvi put primećena jedna odaja, za koju mnogi smatraju da je grobnica faraona Snofrua. Ipak, poslednja istraživanja isključila su tu mogućnost.

Mehdi Tajubi, predsednik Instituta za očuvanje nasleđa Egipta rekao je da očekuje zaista epohalna otkrića u Keopsovoj piramidi.

“Čak i da nađemo samo jedan kvadratni metar šupljine, otvoriće se nova pitanja i hipoteze koji će možda rešiti mnoga pitanja. Želimo da otkrijemo tajnu piramida”, rekao je Tajubi.

I dr Havas je optimističan.

“Moje mišljenje je da Keopsova piramida i dalje krije mnoge tajne”.

Izvor: Daily Mail

Komentari / 0

Ostavite komentar