Анализа и најава - Опа, креће Копа Америка: У славу вијека фудбалске магије!

Традиционално, највећи фаворити су Аргентина и Бразил, док се нешто слабији изгледи дају Американцима, актуелном прваку Јужне Америке Чилеу, затим Уругвају, Колумбији и Мексику...

Фудбал 03.06.2016 | 23:30
Анализа и најава - Опа, креће Копа Америка: У славу вијека фудбалске магије!

Спремите се за несаницу, али биће то подочњаци задовољства. У ноћи између петка и суботе кренуће 45. издање Копа Америка, које ће први пут бити одржано ван Јужне Америке. Домаћин свеамеричког шампионата су Сједињене Америчке државе, којима је припала част да на стогодишњицу од првог турнира, одиграног у Аргентини, угосте 15 селекција из КОНМЕБОЛ и КОНКАКАФ зоне. Овај феноменални турнир, који ће представљати спектакуларну увертиру Европског првенства у Француској, отвориће домаћин САД и Колумбија (03.30, ТВ Арена Спорт 1).

Традиционално, највећи фаворити су Аргентина и Бразил, док се нешто слабији изгледи дају управо Американцима, актуелном прваку Јужне Америке Чилеу, затим Уругвају, Колумбији и Мексику. Неке селекције, попут Хаитија и Боливије на папиру су само „топовска храна“, али с обзиром на специфичност јубиларног такмичења, жељу свих учесника да оставе што бољи утисак и чињеницу да код њих темперамент често превлада над здравим разумом, сигурно неће мањкати изненађења.

Наравно, највећа звезда биће капитен Аргентине Лионел Меси, али питање је у каквом је стању Барселонин нападач, који је најпре повредио ребра на пријатељској утакмици с Хондурасом, да би касније напустио тренинг-камп репрезентације и вратио се у престоницу Каталоније како би пред судом сведочио у процесу који се води против њега због наводне утаје пореза. Притом, припреме Албиселестија узнемирио је и сукоб Фудбалске федерације и аргентинског правосуђа око могућих неправилности у трошењу фондова од ТВ права, који је у једном тренутку чак довео у питање учешће Аргентине на КАС-у. Неспоразум је привремено изглађен, али несумњиво је пореметио изабранике ХерардаТате Мартина. Ипак, Месијев случај завршен је ослобађањем кривице, па би велики ас сада могао да се посвети само фудбалу.

Аргентинци на трофеј Копа Америка чекају још од 1993. године, када су славили у Еквадору. На последња четири турнира чак три пута су били други.

"Ми желимо исту ствар коју свака аргентинска селекција жели на свим такмичењима - да освојимо титулу! Гајимо велика очекивања и ентузијазам. Покушаћемо да искористимо нову прилику", рекао је селектор Гаучоса Херардо Мартино.

Остали кандидати за пехар, изузев Бразила, немају такве недаће, али објективно гледано ни играчки потенцијал каквим располаже Аргентина. Рецимо, Селесао у САД стиже без капитена и најбољег фудбалера Нејмара, повређених Марсела, Дагласа Косте и Рафиње, те из само селектору Карлосу Дунги знаних разлога изостављених Оскара, Фернандиња, Давида Луиза иАлекса Сандра. У међувремену повређено је још неколико изузетно важних играча.

"Желели бисмо да је Нејмар овде са нама, али имамо врхунски тим. Сваки играч ће имати прилику да буде протагониста. Свако ће имати могућност да пронађе своје место у групи и покаже свој квалитет, као што су то радили у другим пирликама. Неки од њих су веома млади, али имају квалитет. Ово им је велика прилика да покажу да заслужују да буду у овом тиму", рекао је Дунга.

Уругвај, Колумбија и Чиле мање-више су комплетни, али први су преморени и до даљњег без повређеног голгетера Луиса Суареза (требало би да се опорави до четвртфинала), други превише зависе од Хамеса Родригеза који је имао лошу сезону у мадридском Реалу, а трећи никако да пронађу форму која им је лани донела прву титулу јужноамеричког шампиона. Што се тиче северноамеричких „тешкаша”, чини се да ће талентованим Мексиканцима недостајати знање и искуство Ђованија дос Сантоса и Карлоса Веле, повреда фантастичног голмана Краљевског клуба Кејлора Наваса десетковала је Костарику, док ЈиргенКлинсман и његови пулени морају да се носе с теретом домаћинства који нису издржали прошле године на Голд купу (првенство Северне и Средње Америке), у неупоредиво слабијој конкуренцији.

"Имамо ту привилегију да отворимо такмичење са Колумбијом, једном од најбољих селекција на свету. То ће бити право задовољство, али ће нам исто тако и показати где стојимо у овом тренутку. Мислим да имамо довољно јак тим и талентоване играче да их победимо", рекао је селектор САД Јирген Клинсман.

Његов национални тим поред Колумбије у групи има још две неугодне селекције као што су Парагвај и Костарика. У овом тренутку делује да је теже проћи групу него стићи до саме завршнице турнира.

"То је прилично леп изазов и уједно мерило за нас да видимо колико смо добри. Морамо да прођемо групу, а онда шта се деси у четвртфиналу - све ће бити на нама", додао јеКлинсман.

РАСПОРЕД:

ГРУПА А:

Субота, 4. јун, 03.30 САД – Колумбија
Субота, 4. јун, 23.00 Костарика – Парагвај
Среда, 8. јун, 02.00 САД – Костарика
Среда, 8. јун, 04.30 Колумбија – Парагвај
Недеља, 12. јун, 01.00 САД – Парагвај
Недеља, 12. јун, 03.00 Колумбија – Костарика

ГРУПА Б:

Недеља, 5. јун, 01.30 Хаити – Перу
Недеља, 5. јун, 04.00 Бразил – Еквадор
Четвртак, 9. јун, 01.30 Бразил – Хаити
Четвртак, 9. јун, 04.00 Еквадор – Перу
Понедељак, 13. јун, 00.30 Еквадор – Хаити
Понедељак, 13. јун, 02.30 Бразил – Перу

ГРУПА Ц:

Недеља, 5. јун, 23.00 Јамајка – Венецуела
Понедељак, 6. јун, 02.00 Мексико – Уругвај
Петак, 10. јун, 01.30 Уругвај – Венецуела
Петак, 10. јун, 01.30 Мексико – Јамајка
Уторак, 14. јун, 02.00 Мексико – Венецуела
Уторак, 14. јун, 04.00 Уругвај – Јамајка

ГРУПА Д:

Уторак, 7. јун, 01.00 Панама – Боливија
Уторак, 7. јун, 04.00 Аргентина – Чиле
Субота, 11. јун, 01.00 Чиле – Боливија
Субота, 11. јун, 03.30 Аргентина – Панама
Среда, 15. јун, 02.00 Чиле – Панама
Среда, 15. јун, 04.00 Аргентина – Боливија

* Четвртфинала су на програму 17, 18. и 19. јуна, док се полуфинала играју 22. и 23. јуна. Термин утакмице за треће место је недеља, 26. јун (02.00, стадион Универзитета Финикс у Глендејлу, Аризона), а финале Копа Америке Сентенарио одиграће се у понедељак, 27. јуна на Метлајф стадиону у Ист Ратерфорду (Њу Џерси), такође од два сата ујутру по средњоевропском времену.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар