Analiza i najava - Opa, kreće Kopa Amerika: U slavu vijeka fudbalske magije!

Tradicionalno, najveći favoriti su Argentina i Brazil, dok se nešto slabiji izgledi daju Amerikancima, aktuelnom prvaku Južne Amerike Čileu, zatim Urugvaju, Kolumbiji i Meksiku...

Fudbal 03.06.2016 | 23:30
Analiza i najava - Opa, kreće Kopa Amerika: U slavu vijeka fudbalske magije!

Spremite se za nesanicu, ali biće to podočnjaci zadovoljstva. U noći između petka i subote krenuće 45. izdanje Kopa Amerika, koje će prvi put biti održano van Južne Amerike. Domaćin sveameričkog šampionata su Sjedinjene Američke države, kojima je pripala čast da na stogodišnjicu od prvog turnira, odigranog u Argentini, ugoste 15 selekcija iz KONMEBOL i KONKAKAF zone. Ovaj fenomenalni turnir, koji će predstavljati spektakularnu uvertiru Evropskog prvenstva u Francuskoj, otvoriće domaćin SAD i Kolumbija (03.30, TV Arena Sport 1).

Tradicionalno, najveći favoriti su Argentina i Brazil, dok se nešto slabiji izgledi daju upravo Amerikancima, aktuelnom prvaku Južne Amerike Čileu, zatim Urugvaju, Kolumbiji i Meksiku. Neke selekcije, poput Haitija i Bolivije na papiru su samo „topovska hrana“, ali s obzirom na specifičnost jubilarnog takmičenja, želju svih učesnika da ostave što bolji utisak i činjenicu da kod njih temperament često prevlada nad zdravim razumom, sigurno neće manjkati iznenađenja.

Naravno, najveća zvezda biće kapiten Argentine Lionel Mesi, ali pitanje je u kakvom je stanju Barselonin napadač, koji je najpre povredio rebra na prijateljskoj utakmici s Hondurasom, da bi kasnije napustio trening-kamp reprezentacije i vratio se u prestonicu Katalonije kako bi pred sudom svedočio u procesu koji se vodi protiv njega zbog navodne utaje poreza. Pritom, pripreme Albiselestija uznemirio je i sukob Fudbalske federacije i argentinskog pravosuđa oko mogućih nepravilnosti u trošenju fondova od TV prava, koji je u jednom trenutku čak doveo u pitanje učešće Argentine na KAS-u. Nesporazum je privremeno izglađen, ali nesumnjivo je poremetio izabranike HerardaTate Martina. Ipak, Mesijev slučaj završen je oslobađanjem krivice, pa bi veliki as sada mogao da se posveti samo fudbalu.

Argentinci na trofej Kopa Amerika čekaju još od 1993. godine, kada su slavili u Ekvadoru. Na poslednja četiri turnira čak tri puta su bili drugi.

"Mi želimo istu stvar koju svaka argentinska selekcija želi na svim takmičenjima - da osvojimo titulu! Gajimo velika očekivanja i entuzijazam. Pokušaćemo da iskoristimo novu priliku", rekao je selektor Gaučosa Herardo Martino.

Ostali kandidati za pehar, izuzev Brazila, nemaju takve nedaće, ali objektivno gledano ni igrački potencijal kakvim raspolaže Argentina. Recimo, Selesao u SAD stiže bez kapitena i najboljeg fudbalera Nejmara, povređenih Marsela, Daglasa Koste i Rafinje, te iz samo selektoru Karlosu Dungi znanih razloga izostavljenih Oskara, Fernandinja, Davida Luiza iAleksa Sandra. U međuvremenu povređeno je još nekoliko izuzetno važnih igrača.

"Želeli bismo da je Nejmar ovde sa nama, ali imamo vrhunski tim. Svaki igrač će imati priliku da bude protagonista. Svako će imati mogućnost da pronađe svoje mesto u grupi i pokaže svoj kvalitet, kao što su to radili u drugim pirlikama. Neki od njih su veoma mladi, ali imaju kvalitet. Ovo im je velika prilika da pokažu da zaslužuju da budu u ovom timu", rekao je Dunga.

Urugvaj, Kolumbija i Čile manje-više su kompletni, ali prvi su premoreni i do daljnjeg bez povređenog golgetera Luisa Suareza (trebalo bi da se oporavi do četvrtfinala), drugi previše zavise od Hamesa Rodrigeza koji je imao lošu sezonu u madridskom Realu, a treći nikako da pronađu formu koja im je lani donela prvu titulu južnoameričkog šampiona. Što se tiče severnoameričkih „teškaša”, čini se da će talentovanim Meksikancima nedostajati znanje i iskustvo Đovanija dos Santosa i Karlosa Vele, povreda fantastičnog golmana Kraljevskog kluba Kejlora Navasa desetkovala je Kostariku, dok JirgenKlinsman i njegovi puleni moraju da se nose s teretom domaćinstva koji nisu izdržali prošle godine na Gold kupu (prvenstvo Severne i Srednje Amerike), u neuporedivo slabijoj konkurenciji.

"Imamo tu privilegiju da otvorimo takmičenje sa Kolumbijom, jednom od najboljih selekcija na svetu. To će biti pravo zadovoljstvo, ali će nam isto tako i pokazati gde stojimo u ovom trenutku. Mislim da imamo dovoljno jak tim i talentovane igrače da ih pobedimo", rekao je selektor SAD Jirgen Klinsman.

Njegov nacionalni tim pored Kolumbije u grupi ima još dve neugodne selekcije kao što su Paragvaj i Kostarika. U ovom trenutku deluje da je teže proći grupu nego stići do same završnice turnira.

"To je prilično lep izazov i ujedno merilo za nas da vidimo koliko smo dobri. Moramo da prođemo grupu, a onda šta se desi u četvrtfinalu - sve će biti na nama", dodao jeKlinsman.

RASPORED:

GRUPA A:

Subota, 4. jun, 03.30 SAD – Kolumbija
Subota, 4. jun, 23.00 Kostarika – Paragvaj
Sreda, 8. jun, 02.00 SAD – Kostarika
Sreda, 8. jun, 04.30 Kolumbija – Paragvaj
Nedelja, 12. jun, 01.00 SAD – Paragvaj
Nedelja, 12. jun, 03.00 Kolumbija – Kostarika

GRUPA B:

Nedelja, 5. jun, 01.30 Haiti – Peru
Nedelja, 5. jun, 04.00 Brazil – Ekvador
Četvrtak, 9. jun, 01.30 Brazil – Haiti
Četvrtak, 9. jun, 04.00 Ekvador – Peru
Ponedeljak, 13. jun, 00.30 Ekvador – Haiti
Ponedeljak, 13. jun, 02.30 Brazil – Peru

GRUPA C:

Nedelja, 5. jun, 23.00 Jamajka – Venecuela
Ponedeljak, 6. jun, 02.00 Meksiko – Urugvaj
Petak, 10. jun, 01.30 Urugvaj – Venecuela
Petak, 10. jun, 01.30 Meksiko – Jamajka
Utorak, 14. jun, 02.00 Meksiko – Venecuela
Utorak, 14. jun, 04.00 Urugvaj – Jamajka

GRUPA D:

Utorak, 7. jun, 01.00 Panama – Bolivija
Utorak, 7. jun, 04.00 Argentina – Čile
Subota, 11. jun, 01.00 Čile – Bolivija
Subota, 11. jun, 03.30 Argentina – Panama
Sreda, 15. jun, 02.00 Čile – Panama
Sreda, 15. jun, 04.00 Argentina – Bolivija

* Četvrtfinala su na programu 17, 18. i 19. juna, dok se polufinala igraju 22. i 23. juna. Termin utakmice za treće mesto je nedelja, 26. jun (02.00, stadion Univerziteta Finiks u Glendejlu, Arizona), a finale Kopa Amerike Sentenario odigraće se u ponedeljak, 27. juna na Metlajf stadionu u Ist Raterfordu (Nju Džersi), takođe od dva sata ujutru po srednjoevropskom vremenu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar