Шешељ, улазак ДЈБ, народне ношње

Посланици новог скупштинског сазива су се први пут окупили на конститутивној седници Скупштине Србије, где су положли и потписали посланичку заклетву.

Србија 03.06.2016 | 15:20
Шешељ, улазак ДЈБ, народне ношње

Нови посланици су почели да стижу око 9х, а дочекао их је црвени тепих и постројена Гарда ВС.

Седница је почела с око десетак минута кашњења интонирањем химне, а председавајући, најстарији посланик у сазиву Драгољуб Мићуновић позвао је све да сачувају достојанство Парламента и "од себе самих", али и од "насртаја других делова власти".

Затим су потврђени мандати посланика Скупштине Србије, чиме је конституисан нови сазив парламента.

Након верификације мандата, посланици су положили и потписали заклетву, која гласи: "Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и градјанске слободе и по најбољем знању и умећу служити градјанима Србије, истини и правди".

Посланици на првој седници новог сазива треба да изаберу и председника парламента, потпредседнике, именују генералног секретара и изаберу чланове скупштинских радних тела.

Посланичка група СНС је за новог председника парламента предложила Мају Гојковић, која је и до сада обављала ту функцију.

Међу првима су у парламент стигли Маја Гојковић, Муамер Зукорлић, Јадранка Јовановић, Славица Ђукић Дејановић, Зоран Живковић, Горан Јешић, Душан Бајатовић, Игор Бечић. За њима су у парламент стигли Бојан Пајтић, Гордана Чомић, Немања Шаровић, Вјерица Радета.

Око 9.30 сати у Скупштину су стигли и Саша Радуловић и посланици Покрета Доста је било, који "дебитују" у скупштинским клупама, али је највећу пажњу новинара привукао долазак лидера СРС Војислава Шешеља, који се вратио у клупе после 13 година.

Пажњу су привукли и поједини посланици из редова "Двери", који су у републички парламент су дошли обучени у народњу ношњу, а пре доласка окупили су испред Цркве Светог Марка. Лидер покрета Бошко Обрадовић је ипак дошао у оделу.

Конститутивна седница коју је заказала председница досадашњег скупштинског сазива Маја Гојковић почела је после 10 часова, а председава најстарији посланик Драгољуб Мићуновић.

"Дужни смо да чувамо достојанство Парламента, морамо га чувати пре свега од себе самих. То је оно што се назива чојством. А онда га морамо сачувати од насртаја других делова власти, који би желели да узурпирају његова надлежности и да га понизе. Никаква друга власт не може бити изнад ове власти, тога морамо бити свесни и поштовати и сачувати то достојанство", рекао је Мићуновић.

Како је рекао, потребна је толеранција, јер се "накупило много мржње".

"Сваки дан смо пред огледалом народа. Потребно је да ми учимо народ како да се понаша", рекао је Мићуновић пре интонирања химне.

Скупштина је конституисана потврђивањем мандата две трећине народних посланика.

Поред потврђивања мандата, на првој седници се бира нови председник Скупштине, затим потпредседници и именује се генерални секретар. Такође, бирају се и чланови радних тела и чланови сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Српска напредна странка заједно с коалиционим партнерима у новом скупштинском сазиву има 131 од 250 посланика, коалиција СПС-ЈС 29 посланика, Српска радикална странка 22, Покрет Доста је било и Демократска странка по 16, СДС-ЛДП-ЛСВ 13 и ДСС-Двери по 13 мандата.

Савез војвођанских Мађара има четири посланика, Бошњачка демократска заједница Санџака и Странка демократске акције Санџака по два посланика, а Партија за демократско деловање и Зелени Србије по један мандат.

Покрет за преокрет организовао је данас испред Дома Народне скупштине Србије, мини протест против конституисања нелегитимне Народне скупштине, јер сматрају да је настала "преварним радњама и непоштовањем прокламованих демократских и изборних начела".

Испред зграде Скупштине је развијен транспарент с натписом "Против изборне крађе".

Извор: Б92

 

Коментари / 0

Оставите коментар