Šešelj, ulazak DJB, narodne nošnje

Poslanici novog skupštinskog saziva su se prvi put okupili na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, gde su položli i potpisali poslaničku zakletvu.

Srbija 03.06.2016 | 15:20
Šešelj, ulazak DJB, narodne nošnje

Novi poslanici su počeli da stižu oko 9h, a dočekao ih je crveni tepih i postrojena Garda VS.

Sednica je počela s oko desetak minuta kašnjenja intoniranjem himne, a predsedavajući, najstariji poslanik u sazivu Dragoljub Mićunović pozvao je sve da sačuvaju dostojanstvo Parlamenta i "od sebe samih", ali i od "nasrtaja drugih delova vlasti".

Zatim su potvrđeni mandati poslanika Skupštine Srbije, čime je konstituisan novi saziv parlamenta.

Nakon verifikacije mandata, poslanici su položili i potpisali zakletvu, koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi".

Poslanici na prvoj sednici novog saziva treba da izaberu i predsednika parlamenta, potpredsednike, imenuju generalnog sekretara i izaberu članove skupštinskih radnih tela.

Poslanička grupa SNS je za novog predsednika parlamenta predložila Maju Gojković, koja je i do sada obavljala tu funkciju.

Među prvima su u parlament stigli Maja Gojković, Muamer Zukorlić, Jadranka Jovanović, Slavica Đukić Dejanović, Zoran Živković, Goran Ješić, Dušan Bajatović, Igor Bečić. Za njima su u parlament stigli Bojan Pajtić, Gordana Čomić, Nemanja Šarović, Vjerica Radeta.

Oko 9.30 sati u Skupštinu su stigli i Saša Radulović i poslanici Pokreta Dosta je bilo, koji "debituju" u skupštinskim klupama, ali je najveću pažnju novinara privukao dolazak lidera SRS Vojislava Šešelja, koji se vratio u klupe posle 13 godina.

Pažnju su privukli i pojedini poslanici iz redova "Dveri", koji su u republički parlament su došli obučeni u narodnju nošnju, a pre dolaska okupili su ispred Crkve Svetog Marka. Lider pokreta Boško Obradović je ipak došao u odelu.

Konstitutivna sednica koju je zakazala predsednica dosadašnjeg skupštinskog saziva Maja Gojković počela je posle 10 časova, a predsedava najstariji poslanik Dragoljub Mićunović.

"Dužni smo da čuvamo dostojanstvo Parlamenta, moramo ga čuvati pre svega od sebe samih. To je ono što se naziva čojstvom. A onda ga moramo sačuvati od nasrtaja drugih delova vlasti, koji bi želeli da uzurpiraju njegova nadležnosti i da ga ponize. Nikakva druga vlast ne može biti iznad ove vlasti, toga moramo biti svesni i poštovati i sačuvati to dostojanstvo", rekao je Mićunović.

Kako je rekao, potrebna je tolerancija, jer se "nakupilo mnogo mržnje".

"Svaki dan smo pred ogledalom naroda. Potrebno je da mi učimo narod kako da se ponaša", rekao je Mićunović pre intoniranja himne.

Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Pored potvrđivanja mandata, na prvoj sednici se bira novi predsednik Skupštine, zatim potpredsednici i imenuje se generalni sekretar. Takođe, biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Srpska napredna stranka zajedno s koalicionim partnerima u novom skupštinskom sazivu ima 131 od 250 poslanika, koalicija SPS-JS 29 poslanika, Srpska radikalna stranka 22, Pokret Dosta je bilo i Demokratska stranka po 16, SDS-LDP-LSV 13 i DSS-Dveri po 13 mandata.

Savez vojvođanskih Mađara ima četiri poslanika, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka i Stranka demokratske akcije Sandžaka po dva poslanika, a Partija za demokratsko delovanje i Zeleni Srbije po jedan mandat.

Pokret za preokret organizovao je danas ispred Doma Narodne skupštine Srbije, mini protest protiv konstituisanja nelegitimne Narodne skupštine, jer smatraju da je nastala "prevarnim radnjama i nepoštovanjem proklamovanih demokratskih i izbornih načela".

Ispred zgrade Skupštine je razvijen transparent s natpisom "Protiv izborne krađe".

Izvor: B92

 

Komentari / 0

Ostavite komentar