Влада Србије одлучује о судбини ОЦ 'Јахорина'

Влада Републике Српске дала је јуче сагласност на писмо намјере које ће у наредним данима Министарство трговине и туризма Републике Српске упутити Влади Србије у правцу заједничког улагања и сарадње на наставку инвестиционог циклуса у Олимпијском центру (ОЦ) "Јахорина".

Република Српска 03.06.2016 | 12:45
Влада Србије одлучује о судбини ОЦ 'Јахорина'

Тако је Влада Републике Српске јуче подржала иницијативу ЈП "Скијалишта Србије" Београд за остваривање сарадње у циљу наставка инвестиционог циклуса на Јахорини.

Све ово наводи на закључак да би, након подјеле ОЦ "Јахорина" на два предузећа, што је и препоручила Влада Републике Српске, "Скијалишта Србије" инвестирала и ушла у власништво једног дијела предузећа и то највјероватније оног који би се бавио само туристичком инфраструктуром, и то системом косог транспорта, ски-стазама, јавним површинама, паркинг простором и поливалентном туристичком опремом.

Ако би дошло до таквог сценарија, у посједу Републике Српске остала би та друга фирма која би се бавила угоститељском дјелатношћу. Наиме, у писму намјере, које је у посједу "Независних", Влада Републике Српске обавјештава Владу Србије да постоји интерес Владе Републике Српске да ОЦ "Јахорина" Пале оствари сарадњу са ЈП "Скијалишта Србије" ради побољшања пословања ОЦ "Јахорина" и наставка инвестиционог циклуса на Јахорини.

Поред тога, у писму намјере наводе да су представници ЈП "Скијалишта Србије" и ОЦ "Јахорина" у претходном периоду започели преговоре о могућностима проширења пословања ЈП "Скијалишта Србије" на територији Републике Српске, кроз размјену искуства у пословању на бази тренутног модела организовања "Скијалишта Србије", сарадње на промоцији на трећим тржиштима и сагледавања могућности окончања започетог инвестиционог циклуса на Јахорини у циљу повећања конкурентности туристичке дестинације.

"У претходне четири сезоне ОЦ 'Јахорина' Пале остварује негативно пословање и није у могућности да своје пословање усмјери на наставак инвестирања у вертикални транспорт, систем вјештачког засњежавања и смјештајне капацитете", наводи се у писму намјере.

Поред тога, сматрају да би сарадњом ова два предузећа Србија и Републике Српске оствариле регионалну предност у области планинског туризма, што би свакако донијело већи профит и једном и другом предузећу. С тим у вези и напомињу да је туристичка инфрастуктура којом тренутно управља ОЦ "Јахорина" својевремено кориштена за организацију Зимских олимпијских игара 1984. године у Сарајеву.

"На крају, информишемо вас да је Влада Републике Српске донијела закључак којим подржава иницијативу ЈП 'Скијалишта Србије' за остваривање сарадње у циљу наставка инвестиционог циклуса на Јахорини, као и да су у претходном периоду реализоване активности које су идентификоване као потенцијална препрека остваривању сарадње ова два предузећа", наведено је у писму намјере.

Из ОЦ "Јахорина" јуче нису жељели давати било какве коментаре на ову одлуку Владе, те су истакли да ће више знати када се упознају са садржајем писма намјере и закључка Владе Републике Српске.

Ипак, навели су да се о овој сарадњи преговара већ извјесно вријеме и да је сада на двије владе да на заједничкој сједници размотре моделе сарадње два предузећа.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

модричанин

03.06.2016 11:42

Скијалишта Србије ће изгубит Брезовицу на Косову а заузврат ће добит Јахорину.Све преко леђа и на штету народа у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

03.06.2016 11:46

Неће ли је Влада Србије узети, да не иде у руке тајкуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

05.06.2016 09:40

ГЛУПОСТ - КАКВА СКИЈАЛИШТА СРБИЈЕ - ГЛУПОСТ... РАСПИШИТЕ МЕДЈУНАРОДНИ ТЕНДЕР ЗА ПРОВАЈДЕРА ЗА ОРГАНИЗОВАЊЕ И ПРУЖАЊЕ УСЛУГА ВЕРТИКАЛНОГ ТРАНСПОРТА И УПРАВЉАЊЕ И ОДРЖАВАЊЕ СКИЈАЛИШТИМА, КАКО ТО РАДЕ АУСТРИЈАНЦИ, ИТАЛИЈАНИ, ШВАЈЦАРЦИ, ФРАНЦУЗИ...ОДНОСНО ЊИХОВЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ... ЈАХОРИНА НИЈЕ ВЛАСНИШТВО ДОДИКОВЕ ВЛАДЕ - НЕГО САРАЈЕВСКО РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ И ПУСТИТЕ ВИШЕ ДА КАПИТАЛ УРАДИ ОНО ШТО ЈЕ НАЈБОЉЕ И ШТО ДОНОСИ ПРОФИТ И ПРОСПЕРИТЕТ... САДА МИ ЈЕ ЈАСНО ЗАШТО ЈЕ ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА СРБИЈЕ КУПИЛА МИЛИОНЕ ДОДИКОВИХ БЕЗВРИЈЕДНИХ ВРИЈЕДНОСНИХ ПАПИРА... ОДЕ ЈАХОРИНА СРБИЈАНСКИМ ТАЈКУНИМА (ОВО ЈЕ КОМЕНТАР ЈЕДНОГ СРБИНА).

ОДГОВОРИТЕ