Vlada Srbije odlučuje o sudbini OC 'Jahorina'

Vlada Republike Srpske dala je juče saglasnost na pismo namjere koje će u narednim danima Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske uputiti Vladi Srbije u pravcu zajedničkog ulaganja i saradnje na nastavku investicionog ciklusa u Olimpijskom centru (OC) "Jahorina".

Republika Srpska 03.06.2016 | 12:45
Vlada Srbije odlučuje o sudbini OC 'Jahorina'

Tako je Vlada Republike Srpske juče podržala inicijativu JP "Skijališta Srbije" Beograd za ostvarivanje saradnje u cilju nastavka investicionog ciklusa na Jahorini.

Sve ovo navodi na zaključak da bi, nakon podjele OC "Jahorina" na dva preduzeća, što je i preporučila Vlada Republike Srpske, "Skijališta Srbije" investirala i ušla u vlasništvo jednog dijela preduzeća i to najvjerovatnije onog koji bi se bavio samo turističkom infrastrukturom, i to sistemom kosog transporta, ski-stazama, javnim površinama, parking prostorom i polivalentnom turističkom opremom.

Ako bi došlo do takvog scenarija, u posjedu Republike Srpske ostala bi ta druga firma koja bi se bavila ugostiteljskom djelatnošću. Naime, u pismu namjere, koje je u posjedu "Nezavisnih", Vlada Republike Srpske obavještava Vladu Srbije da postoji interes Vlade Republike Srpske da OC "Jahorina" Pale ostvari saradnju sa JP "Skijališta Srbije" radi poboljšanja poslovanja OC "Jahorina" i nastavka investicionog ciklusa na Jahorini.

Pored toga, u pismu namjere navode da su predstavnici JP "Skijališta Srbije" i OC "Jahorina" u prethodnom periodu započeli pregovore o mogućnostima proširenja poslovanja JP "Skijališta Srbije" na teritoriji Republike Srpske, kroz razmjenu iskustva u poslovanju na bazi trenutnog modela organizovanja "Skijališta Srbije", saradnje na promociji na trećim tržištima i sagledavanja mogućnosti okončanja započetog investicionog ciklusa na Jahorini u cilju povećanja konkurentnosti turističke destinacije.

"U prethodne četiri sezone OC 'Jahorina' Pale ostvaruje negativno poslovanje i nije u mogućnosti da svoje poslovanje usmjeri na nastavak investiranja u vertikalni transport, sistem vještačkog zasnježavanja i smještajne kapacitete", navodi se u pismu namjere.

Pored toga, smatraju da bi saradnjom ova dva preduzeća Srbija i Republike Srpske ostvarile regionalnu prednost u oblasti planinskog turizma, što bi svakako donijelo veći profit i jednom i drugom preduzeću. S tim u vezi i napominju da je turistička infrastuktura kojom trenutno upravlja OC "Jahorina" svojevremeno korištena za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

"Na kraju, informišemo vas da je Vlada Republike Srpske donijela zaključak kojim podržava inicijativu JP 'Skijališta Srbije' za ostvarivanje saradnje u cilju nastavka investicionog ciklusa na Jahorini, kao i da su u prethodnom periodu realizovane aktivnosti koje su identifikovane kao potencijalna prepreka ostvarivanju saradnje ova dva preduzeća", navedeno je u pismu namjere.

Iz OC "Jahorina" juče nisu željeli davati bilo kakve komentare na ovu odluku Vlade, te su istakli da će više znati kada se upoznaju sa sadržajem pisma namjere i zaključka Vlade Republike Srpske.

Ipak, naveli su da se o ovoj saradnji pregovara već izvjesno vrijeme i da je sada na dvije vlade da na zajedničkoj sjednici razmotre modele saradnje dva preduzeća.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

modričanin

03.06.2016 13:42

Skijališta Srbije će izgubit Brezovicu na Kosovu a zauzvrat će dobit Jahorinu.Sve preko leđa i na štetu naroda u Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

građanin

03.06.2016 13:46

Neće li je Vlada Srbije uzeti, da ne ide u ruke tajkuna.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

05.06.2016 11:40

GLUPOST - KAKVA SKIJALIŠTA SRBIJE - GLUPOST... RASPIŠITE MEDJUNARODNI TENDER ZA PROVAJDERA ZA ORGANIZOVANJE I PRUŽANJE USLUGA VERTIKALNOG TRANSPORTA I UPRAVLJANJE I ODRŽAVANJE SKIJALIŠTIMA, KAKO TO RADE AUSTRIJANCI, ITALIJANI, ŠVAJCARCI, FRANCUZI...ODNOSNO NJIHOVE LOKALNE SAMOUPRAVE... JAHORINA NIJE VLASNIŠTVO DODIKOVE VLADE - NEGO SARAJEVSKO ROMANIJSKE REGIJE I PUSTITE VIŠE DA KAPITAL URADI ONO ŠTO JE NAJBOLJE I ŠTO DONOSI PROFIT I PROSPERITET... SADA MI JE JASNO ZAŠTO JE POŠTANSKA ŠTEDIONICA SRBIJE KUPILA MILIONE DODIKOVIH BEZVRIJEDNIH VRIJEDNOSNIH PAPIRA... ODE JAHORINA SRBIJANSKIM TAJKUNIMA (OVO JE KOMENTAR JEDNOG SRBINA).

ODGOVORITE