Синод СПЦ шаље Иринеја и Фотија код Лаврентија

Синод Српске православне цркве на првој седници одржаној после Сабора СПЦ, разматрао је питање даљег статуса бившег нишког владике Јована Пурића.

Србија 03.06.2016 | 11:47
Синод СПЦ шаље Иринеја и Фотија код Лаврентија

Према нашим сазнањима, донета је одлука да владике, чланови „црквене владе“ - бачки Иринеј и далматински Фотије посете владику шабачког Лаврентија и замоле га да у своју епархију прими владику Јована. На минулом Сабору СПЦ архијереји се нису бавили статусом владике Јована, већ су то питање оставили у надлежност Синоду СПЦ. Током Сабора, бившем челнику епархије нишке, који је на њен трон дошао по избору владике нишког Иринеја за патријарха, исплаћено је око два милиона динара заосталих плата. Ни говора није било да би могао да преузме неку другу епархију, а незванично се могло чути да прича што се њега тиче и о неким другим питањима није завршена.

Од епархијских званичника у Шапцу нико није желео да коментарише ову вест. Протођакон др Љубомир Ранковић, уредник Гласа цркве, који је ових дана заузет припремама премијере своје драме о владики Николају у историјском Прњавору, замољен да каже своје мишљење, а рекао је:

"Владика Јован је човек који воли књигу и издаваштво и његов долазак у шабачку епархију био би добитак и за њега и за нас. Његов статус дефинисаће Синод у договору са нашим владиком. Али важније је од свега да један млад српски владика борави уз најугледнијег и најхаризматичнијег епископа, не само наше цркве, већ целог православног и хришћанског света, како би се та харизма умножила и продужила", истакао је Ранковић.

Извесно је, међутим, да владика Јован и ако дође у Епархију шабачку неће бити помоћник епископу Лаврентију, пошто је овај архијереј још и те како ментално али и физичко снажан да обавља ту дужност. Посебно, сматрају најупућенији, Јован не долази у ову епархију да би, евентуално, заменио Лаврентија.

"И у једном и у другом случају то би биле бесмислице, јер је реч о човеку који, по оцени црквених власти, није био кадар да води нишку епархију, па како би водио и шабачку која је, по много чему, једна од најбоље уређених не само у СПЦ", рекао нам је један архијереј СПЦ инситирајући на анонимности.

"То што владике Иринеј и Фотије долазе у Шабац да се договоре са владиком Лаврентијем да прими владику Јована, никако не значи да ће га примити код себе у владичански дом, већ се ради о смештају бившег нишког епископа у неки од манастира Епархије шабачке. Све остало су наклапања неких свештеника из нишке епархије који су били блиски њему и који су доста `кумовали` да доживи све оно што је доживео у Нишу, уз друге специфичности те епархије којом је деценијама руководио садашњи патријарх Иринеј.

БН телевизија (В.М.)

Фото: СПЦ

Коментари / 0

Оставите коментар