Sinod SPC šalje Irineja i Fotija kod Lavrentija

Sinod Srpske pravoslavne crkve na prvoj sednici održanoj posle Sabora SPC, razmatrao je pitanje daljeg statusa bivšeg niškog vladike Jovana Purića.

Srbija 03.06.2016 | 11:47
Sinod SPC šalje Irineja i Fotija kod Lavrentija

Prema našim saznanjima, doneta je odluka da vladike, članovi „crkvene vlade“ - bački Irinej i dalmatinski Fotije posete vladiku šabačkog Lavrentija i zamole ga da u svoju eparhiju primi vladiku Jovana. Na minulom Saboru SPC arhijereji se nisu bavili statusom vladike Jovana, već su to pitanje ostavili u nadležnost Sinodu SPC. Tokom Sabora, bivšem čelniku eparhije niške, koji je na njen tron došao po izboru vladike niškog Irineja za patrijarha, isplaćeno je oko dva miliona dinara zaostalih plata. Ni govora nije bilo da bi mogao da preuzme neku drugu eparhiju, a nezvanično se moglo čuti da priča što se njega tiče i o nekim drugim pitanjima nije završena.

Od eparhijskih zvaničnika u Šapcu niko nije želeo da komentariše ovu vest. Protođakon dr Ljubomir Ranković, urednik Glasa crkve, koji je ovih dana zauzet pripremama premijere svoje drame o vladiki Nikolaju u istorijskom Prnjavoru, zamoljen da kaže svoje mišljenje, a rekao je:

"Vladika Jovan je čovek koji voli knjigu i izdavaštvo i njegov dolazak u šabačku eparhiju bio bi dobitak i za njega i za nas. Njegov status definisaće Sinod u dogovoru sa našim vladikom. Ali važnije je od svega da jedan mlad srpski vladika boravi uz najuglednijeg i najharizmatičnijeg episkopa, ne samo naše crkve, već celog pravoslavnog i hrišćanskog sveta, kako bi se ta harizma umnožila i produžila", istakao je Ranković.

Izvesno je, međutim, da vladika Jovan i ako dođe u Eparhiju šabačku neće biti pomoćnik episkopu Lavrentiju, pošto je ovaj arhijerej još i te kako mentalno ali i fizičko snažan da obavlja tu dužnost. Posebno, smatraju najupućeniji, Jovan ne dolazi u ovu eparhiju da bi, eventualno, zamenio Lavrentija.

"I u jednom i u drugom slučaju to bi bile besmislice, jer je reč o čoveku koji, po oceni crkvenih vlasti, nije bio kadar da vodi nišku eparhiju, pa kako bi vodio i šabačku koja je, po mnogo čemu, jedna od najbolje uređenih ne samo u SPC", rekao nam je jedan arhijerej SPC insitirajući na anonimnosti.

"To što vladike Irinej i Fotije dolaze u Šabac da se dogovore sa vladikom Lavrentijem da primi vladiku Jovana, nikako ne znači da će ga primiti kod sebe u vladičanski dom, već se radi o smeštaju bivšeg niškog episkopa u neki od manastira Eparhije šabačke. Sve ostalo su naklapanja nekih sveštenika iz niške eparhije koji su bili bliski njemu i koji su dosta `kumovali` da doživi sve ono što je doživeo u Nišu, uz druge specifičnosti te eparhije kojom je decenijama rukovodio sadašnji patrijarh Irinej.

BN televizija (V.M.)

Foto: SPC

Komentari / 0

Ostavite komentar