Конституисан нови Парламент Србије

Нови сазив републичког парламента Србије конституисан је данас, након што су потврђени мандати 250 посланика.

Србија 03.06.2016 | 13:20
Конституисан нови Парламент Србије

Посланици су потом положили и потписали заклетву, која гласи: "Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди".

Посланици на првој седници новог сазива треба да изаберу председника парламента, потпредседнике, именују генералног секретара и изаберу чланове скупштинских радних тела.

Посланичка група СНС је за новог председника парламента предложила Мају Гојковић, која је и до сада обављала ту функцију.

Консултације шефова клубова о потпредседницима

У Скупштини Србије су у току консултације шефова посланичких клубова о будућим потпредседницима републичког парламента. Још увек траје пауза у раду парламента, а након завршетка консултација требало би да буде настављена седница и започет процес избора председника и потпредседника парламента. Парламент је раније данас конституисан потврђивањем 250 мандата посланика.

Ток сједнице:

12.34 Радуловић: Мењати цене у скупштинском ресторану

Председник и посланик Покрета Доста је било Саша Радуловић негодовао је и пред новинарима због ниских цена у ресторану Скупштине Србије.
"Цене у кафани нису у реду и тражићемо да се то промени", рекао је Радуловић новинарима у паузи конститутивне седнице Скупштине Србије, након што је рачун из скупштинског ресторана ставио на свој твитер налог.

Према том рачуну, црна кафа кошта седам динара, а еспресо девет.

Он није хтео да одговара на питања новинара Студија Б и Пинка, наводећи да они нису новинари и да Студио Б и Пинк нису медији већ "пропагандни тим Александра Вучића".

12.07 Шешељ: Можемо у нову владу, али ако се Вучић одрекне ЕУ

Лидер СРС Војсилав Шешељ изјавио је данас да ће у нову владу ући ако се Вучић одрекне Европске уније и преорјентише се на Русију и евроазијске земље.

12.01 Многи нови су сели у посланичке клупе, а неки се не Твитеру са њима поздрављају

 

11.20 Одређена нова пауза

У раду парламента поново је данас проглашена пауза, након што је потврђивањем 250 мандата конституисан нови сазив.

Како је на седници саопштио председавајући Драгољуб Мићуновић (ДС), пауза ће трајати један сат, током које ће бити формирани посланички клубови и бити поднети предлози за председника парламента, потпредседнике, генералног секретара.

Претходно је потврђивањем мандата конституисан 11. сазив републичког парламента.

11.45 Конституисан нови сазив Парламента Србије

Нови сазив републичког парламента конституисан је данас, након што су потврђени мандати 250 посланика. Посланици су потом положили и потписали заклетву.

Посланици на првој седници новог сазива треба да изаберу председника парламента, потпредседнике, именују генералног секретара и изаберу чланове скупштинских радних тела.

Посланичка група СНС је за новог председника парламента предложила Мају Гојковић, која је и до сада обављала ту функцију.

11.36 Пауза траје већ сат времена

Пауза, која је одређена ради састанка Комисије за утврђивање сагласности уверења о избору за народног посланика на 30 минута, траје већ сат времена.

11. 30 РУКУЈУ СЕ, РУКУЈУ Тапшање по рамену, осмеси и загрљаји за почетак ријалитија "Скупштина"

У Скупштини су се данас, на конститутивној седници новог сазива парламента, састали стари пријатељи и непријатељи. Изгрили су се, руковали, тапшали по раменима... и све је то заправо највише личило на окупљање школских другова после летњег распуста... Убрзо, сви они, вратиће се у своје познате улоге - размењиваће увреде, нападе и оптужбе и радити све оно на шта су грађани Србије одавно навикли гледајући ријалити "Скупштина".

11.07 Селфи грозница на седници парламента Србије

11.02 Пауза је још у току

10.50 Нешто се никад не мења: Цене у скупштинском ресторану

 

 

10.50 Обрадовић: Улазак Двери у скупштину смена генерације

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић оценио је данас да улазак тог покрета у Скупштину Србије означава смену политичке генерације у Србији након 26 година владавине истих.

"Покрет Двери ће у скупштину донети критички однос према Европској унији, противљење уласку Србије у НАТО, као и залагање за сарадњу са Русијом", рекао је Обрадовић након што су се чланови тог покрета помолили у Цркви Светог Марка пред долазак на конститутивну седницу Скупштине Србије.

10.42 Помоћници: Четири најмлађа посланика помажу Мићуновићу

Мићуновићу у раду помажу по један најмлађи посланик са четири листе које су добиле највећи број гласова - Ивана Николић са листе "Александар Вучић - Србија побеђује", Стефана Миладиновић са листе коалције СПС-ЈС, Александра Белачић са листе СРС и Милош Бошковић са листе "Доста је било".

10.39 Мићуновић: Чувајте достојанство, поштујемо једни друге

Најстарији посланик у новом сазиву је Драгољуб Мићуновић из ДС, који је на почетку седнице пожелео успех колегама, а онима који су први пут у парламенту да морају да чувају достојанство парламента пре свега од њих самих, а онда и од "насртаја" других делова власти.

"Ако желимо да сачувамо достојанство, чувајмо га у свим видовима. Никаква друга власт не може бити изнад ове власти. Поштујмо једни друге", рекао је Мићуновић, који је позвао посланике да страсти оставе за неку другу седницу.

10.28 - Пауза од 30 минута

Мићуновић је дао паузу како би изабрана комисија могла да се састане. Пауза ће трајати 30 минута.

10.25 - У скупштини су 242 посланика

Драгољуб Мићуновић предложио је формирање Комисије за утврђивање сагласности уверења о избору за народног посланика и то Катарину Ракић из СНС, Маријану Мараш из СПС-ЈС и Наташу Јовановић из СРС.

Посланици су гласали - за 204 посланика, против 2, уздржана 7. Није гласало њих 29.

У скупштини су 242 посланика од укупно 250 колико треба да их буде.

10.13 Посланици пристижу у Скупштину

Црвени тепих за нове посланике

10.09 Мићуновић председава седницом

Седницу ће, како предвиђа регулатива, до избора новог руководства водити најстарији посланик, коме ће у раду помагати по један најмлађи са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата и генерални секретар Народне скупштине.

 

10.08 - Групни селфи посланика ДЈБ пред улазак у скупштину

10.06 Двери и народна ношња

Део посланика из редова "Двери" у републички парламент су дошли обучени у народњу ношњу, а пре доласка окупили су испред Цркве светог Марка. У народној ношњи је будући посланик те странке Миладин Шеварлић, познати агроекономиста

Најстарији посланик у новом сазиву је Драгољуб Мићуновић из ДС, рођен 1930 године.

На седници, која почиње у 10 сати, ће најпре бити потврђени мандати 250 посланика, након чега ће они положити и потписати заклетву.

10.02 Стигао и Шешељ: После више од деценије поново у Скупштини

09.57 Зукорлић: Бићемо део скупштинске већине

Солидне су шансе да будемо део скупштинске већине - каже за "Блицу", уочи конститутивне седнице парламента Муамер Зукорлић, бивши муфтија и лидер БДЗС.

09.55 Мартиновић: Предложићемо Мају Гојковић за председницу скупштине

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић изјавио је уочи почетка конститутивне седнице Скупштине Србије да ће Мају Гојковић поново прелдожити за председницу парламента. Више прочитајте ОВДЕ.

09.52 ГАЛАМЏИЈЕ, РАТНИ ХУШКАЧИ, СКАНДАЛ МАЈСТОРИ Конеће бити у Скупштини Србије

Фото: Тањуг/Р. Прелић, М. Миланковић, Ђ. Којадиновић, Е. Чонкић, В. Лалић, Н. Раус, Д. Миленковић / РАС Србија

"Ријалити", "А смејали смо се Шојићу", "Циркус је стигао", само су неки од коментара читалаца "Блица онлине" на то како ће изгледати будући републички парламент.

09.51 Текст заклете коју посланици полажу

Седница ће почети потврђивањем мандата, после чега ће посланици положити и потписати заклетву.

Текст заклетве гласи: "Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди".

Потом се прелази на избор председника парламента, потпредседника, генералног секретара, а као последња тачка конститутивне седнице предвиђен је избор чланова радних тела Народне скупштине.

09.49 Химна, хор, студенти...

На почетку седнице највишег законодавног тела, заказане за 10 сати, биће изведена химна "Боже правде", за коју ће бити задужен Мешовити хор Дома културе Руски Крстур и Катедралне цркве светог оца Николаја, под диригентском палицом Лидије Паше.

Нови парламентарци ће, сходно уобичајеној пракси, на првој седници добити и збирку прописа. Очекује се да прву седницу 11. сазива Народне скупштине Републике Србије са галерије прате студенти Правног факултета, чланови Републичке изборне комисије...

09.48 Процедура

Скупштина је конституисана потврђивањем мандата две трећине народних посланика.

Поред потврђивања мандата, на првој седници се бира нови председник Скупштине, затим потпредседници и именује се генерални секретар. Такође, бирају се и чланови радних тела и чланови сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Српска напредна странка заједно са коалиционим партнерима у новом скупштинском сазиву има 131 од 250 посланика, коалиција СПС-ЈС 29 посланика, Српска радикална странка 22, Покрет Доста је било и Демократска странка по 16, СДС-ЛДП-ЛСВ 13 и ДШ-Двери по 13 мандата.

09.47 Добродошли у блог уживо. Из минута у минут пратите дешавања са конститутивне седнице спрког парламента.

Извор: Блиц/ Агенције

Фото: М. Миланковић / РАС Србија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РС

03.06.2016 09:51

Драгости свима ,исто да су отворили неку фирму у србији па запослили оне гладне србијанце,а они се увалисе у фотеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

03.06.2016 10:39

Почиње највећи реалити шоу у историји "Хомо - Сапијенса". Парова има 125 комада. Овдје нема ПИП , кад се каже нешто што није за малољетне. Зато предлажем да се сједнице одржавају од поноћи. Од 24.001 х. до 5.00 х. Док АВ недође на радно мјесто да прима гражане обичне од 8.00 х. то би било у сколаду са законом о заштити дјеце, и моралном праву породице да заједно сједи уз ТВ. Овако све је упитно . Лаку ноћ Србијо моја вољена....

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

03.06.2016 15:43

А Дјордје, одкуд то све знас???

Name

!

03.06.2016 11:07

250 "народних" посланика који сједе дизу руке по наредјењу својих сефова је стварно превисе за једну Србију. Засто не смањити на 100 посланика,укинути им додатке и дати им просјецну плату па да видимо како би се радовали и борили за политицке мандате. Тада би били једнаки као и сав остали народ па би мозда и доносили одлуке које иду свима у корист. Исти став је и за Републику Српску,смањити на 50 "народних" посланика и увести исте мјере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан човјек

03.06.2016 11:29

Добро размишљање. Ииначе штаће у опште, кад све један човјек решава. Само да би њих смањили бројно треба мијењати устав. Ту је цака, зашто мијењати устав због једне тачке уства. Него , ајде редом. 1. тачка - Шта ће нам - Траже нам у Европској унији и честитају нам одмах преко Инстаграма, чим је нестане . И тако даље и даље и даље..нестаде СРБИЈА.....