Konstituisan novi Parlament Srbije

Novi saziv republičkog parlamenta Srbije konstituisan je danas, nakon što su potvrđeni mandati 250 poslanika.

Srbija 03.06.2016 | 13:20
Konstituisan novi Parlament Srbije

Poslanici su potom položili i potpisali zakletvu, koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Poslanici na prvoj sednici novog saziva treba da izaberu predsednika parlamenta, potpredsednike, imenuju generalnog sekretara i izaberu članove skupštinskih radnih tela.

Poslanička grupa SNS je za novog predsednika parlamenta predložila Maju Gojković, koja je i do sada obavljala tu funkciju.

Konsultacije šefova klubova o potpredsednicima

U Skupštini Srbije su u toku konsultacije šefova poslaničkih klubova o budućim potpredsednicima republičkog parlamenta. Još uvek traje pauza u radu parlamenta, a nakon završetka konsultacija trebalo bi da bude nastavljena sednica i započet proces izbora predsednika i potpredsednika parlamenta. Parlament je ranije danas konstituisan potvrđivanjem 250 mandata poslanika.

Tok sjednice:

12.34 Radulović: Menjati cene u skupštinskom restoranu

Predsednik i poslanik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović negodovao je i pred novinarima zbog niskih cena u restoranu Skupštine Srbije.
"Cene u kafani nisu u redu i tražićemo da se to promeni", rekao je Radulović novinarima u pauzi konstitutivne sednice Skupštine Srbije, nakon što je račun iz skupštinskog restorana stavio na svoj tviter nalog.

Prema tom računu, crna kafa košta sedam dinara, a espreso devet.

On nije hteo da odgovara na pitanja novinara Studija B i Pinka, navodeći da oni nisu novinari i da Studio B i Pink nisu mediji već "propagandni tim Aleksandra Vučića".

12.07 Šešelj: Možemo u novu vladu, ali ako se Vučić odrekne EU

Lider SRS Vojsilav Šešelj izjavio je danas da će u novu vladu ući ako se Vučić odrekne Evropske unije i preorjentiše se na Rusiju i evroazijske zemlje.

12.01 Mnogi novi su seli u poslaničke klupe, a neki se ne Tviteru sa njima pozdravljaju

 

11.20 Određena nova pauza

U radu parlamenta ponovo je danas proglašena pauza, nakon što je potvrđivanjem 250 mandata konstituisan novi saziv.

Kako je na sednici saopštio predsedavajući Dragoljub Mićunović (DS), pauza će trajati jedan sat, tokom koje će biti formirani poslanički klubovi i biti podneti predlozi za predsednika parlamenta, potpredsednike, generalnog sekretara.

Prethodno je potvrđivanjem mandata konstituisan 11. saziv republičkog parlamenta.

11.45 Konstituisan novi saziv Parlamenta Srbije

Novi saziv republičkog parlamenta konstituisan je danas, nakon što su potvrđeni mandati 250 poslanika. Poslanici su potom položili i potpisali zakletvu.

Poslanici na prvoj sednici novog saziva treba da izaberu predsednika parlamenta, potpredsednike, imenuju generalnog sekretara i izaberu članove skupštinskih radnih tela.

Poslanička grupa SNS je za novog predsednika parlamenta predložila Maju Gojković, koja je i do sada obavljala tu funkciju.

11.36 Pauza traje već sat vremena

Pauza, koja je određena radi sastanka Komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika na 30 minuta, traje već sat vremena.

11. 30 RUKUJU SE, RUKUJU Tapšanje po ramenu, osmesi i zagrljaji za početak rijalitija "Skupština"

U Skupštini su se danas, na konstitutivnoj sednici novog saziva parlamenta, sastali stari prijatelji i neprijatelji. Izgrili su se, rukovali, tapšali po ramenima... i sve je to zapravo najviše ličilo na okupljanje školskih drugova posle letnjeg raspusta... Ubrzo, svi oni, vratiće se u svoje poznate uloge - razmenjivaće uvrede, napade i optužbe i raditi sve ono na šta su građani Srbije odavno navikli gledajući rijaliti "Skupština".

11.07 Selfi groznica na sednici parlamenta Srbije

11.02 Pauza je još u toku

10.50 Nešto se nikad ne menja: Cene u skupštinskom restoranu

 

 

10.50 Obradović: Ulazak Dveri u skupštinu smena generacije

Lider pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da ulazak tog pokreta u Skupštinu Srbije označava smenu političke generacije u Srbiji nakon 26 godina vladavine istih.

"Pokret Dveri će u skupštinu doneti kritički odnos prema Evropskoj uniji, protivljenje ulasku Srbije u NATO, kao i zalaganje za saradnju sa Rusijom", rekao je Obradović nakon što su se članovi tog pokreta pomolili u Crkvi Svetog Marka pred dolazak na konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije.

10.42 Pomoćnici: Četiri najmlađa poslanika pomažu Mićunoviću

Mićunoviću u radu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri liste koje su dobile najveći broj glasova - Ivana Nikolić sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", Stefana Miladinović sa liste koalcije SPS-JS, Aleksandra Belačić sa liste SRS i Miloš Bošković sa liste "Dosta je bilo".

10.39 Mićunović: Čuvajte dostojanstvo, poštujemo jedni druge

Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz DS, koji je na početku sednice poželeo uspeh kolegama, a onima koji su prvi put u parlamentu da moraju da čuvaju dostojanstvo parlamenta pre svega od njih samih, a onda i od "nasrtaja" drugih delova vlasti.

"Ako želimo da sačuvamo dostojanstvo, čuvajmo ga u svim vidovima. Nikakva druga vlast ne može biti iznad ove vlasti. Poštujmo jedni druge", rekao je Mićunović, koji je pozvao poslanike da strasti ostave za neku drugu sednicu.

10.28 - Pauza od 30 minuta

Mićunović je dao pauzu kako bi izabrana komisija mogla da se sastane. Pauza će trajati 30 minuta.

10.25 - U skupštini su 242 poslanika

Dragoljub Mićunović predložio je formiranje Komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i to Katarinu Rakić iz SNS, Marijanu Maraš iz SPS-JS i Natašu Jovanović iz SRS.

Poslanici su glasali - za 204 poslanika, protiv 2, uzdržana 7. Nije glasalo njih 29.

U skupštini su 242 poslanika od ukupno 250 koliko treba da ih bude.

10.13 Poslanici pristižu u Skupštinu

Crveni tepih za nove poslanike

10.09 Mićunović predsedava sednicom

Sednicu će, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva voditi najstariji poslanik, kome će u radu pomagati po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

 

10.08 - Grupni selfi poslanika DJB pred ulazak u skupštinu

10.06 Dveri i narodna nošnja

Deo poslanika iz redova "Dveri" u republički parlament su došli obučeni u narodnju nošnju, a pre dolaska okupili su ispred Crkve svetog Marka. U narodnoj nošnji je budući poslanik te stranke Miladin Ševarlić, poznati agroekonomista

Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz DS, rođen 1930 godine.

Na sednici, koja počinje u 10 sati, će najpre biti potvrđeni mandati 250 poslanika, nakon čega će oni položiti i potpisati zakletvu.

10.02 Stigao i Šešelj: Posle više od decenije ponovo u Skupštini

09.57 Zukorlić: Bićemo deo skupštinske većine

Solidne su šanse da budemo deo skupštinske većine - kaže za "Blicu", uoči konstitutivne sednice parlamenta Muamer Zukorlić, bivši muftija i lider BDZS.

09.55 Martinović: Predložićemo Maju Gojković za predsednicu skupštine

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović izjavio je uoči početka konstitutivne sednice Skupštine Srbije da će Maju Gojković ponovo preldožiti za predsednicu parlamenta. Više pročitajte OVDE.

09.52 GALAMDŽIJE, RATNI HUŠKAČI, SKANDAL MAJSTORI Koneće biti u Skupštini Srbije

Foto: Tanjug/R. Prelić, M. Milanković, Đ. Kojadinović, E. Čonkić, V. Lalić, N. Raus, D. Milenković / RAS Srbija

"Rijaliti", "A smejali smo se Šojiću", "Cirkus je stigao", samo su neki od komentara čitalaca "Blica online" na to kako će izgledati budući republički parlament.

09.51 Tekst zaklete koju poslanici polažu

Sednica će početi potvrđivanjem mandata, posle čega će poslanici položiti i potpisati zakletvu.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Potom se prelazi na izbor predsednika parlamenta, potpredsednika, generalnog sekretara, a kao poslednja tačka konstitutivne sednice predviđen je izbor članova radnih tela Narodne skupštine.

09.49 Himna, hor, studenti...

Na početku sednice najvišeg zakonodavnog tela, zakazane za 10 sati, biće izvedena himna "Bože pravde", za koju će biti zadužen Mešoviti hor Doma kulture Ruski Krstur i Katedralne crkve svetog oca Nikolaja, pod dirigentskom palicom Lidije Paše.

Novi parlamentarci će, shodno uobičajenoj praksi, na prvoj sednici dobiti i zbirku propisa. Očekuje se da prvu sednicu 11. saziva Narodne skupštine Republike Srbije sa galerije prate studenti Pravnog fakulteta, članovi Republičke izborne komisije...

09.48 Procedura

Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Pored potvrđivanja mandata, na prvoj sednici se bira novi predsednik Skupštine, zatim potpredsednici i imenuje se generalni sekretar. Takođe, biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Srpska napredna stranka zajedno sa koalicionim partnerima u novom skupštinskom sazivu ima 131 od 250 poslanika, koalicija SPS-JS 29 poslanika, Srpska radikalna stranka 22, Pokret Dosta je bilo i Demokratska stranka po 16, SDS-LDP-LSV 13 i DŠ-Dveri po 13 mandata.

09.47 Dobrodošli u blog uživo. Iz minuta u minut pratite dešavanja sa konstitutivne sednice sprkog parlamenta.

Izvor: Blic/ Agencije

Foto: M. Milanković / RAS Srbija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

RS

03.06.2016 09:51

Dragosti svima ,isto da su otvorili neku firmu u srbiji pa zaposlili one gladne srbijance,a oni se uvalise u fotelje

ODGOVORITE
Name

Đorđe

03.06.2016 10:39

Počinje najveći realiti šou u istoriji "Homo - Sapijensa". Parova ima 125 komada. Ovdje nema PIP , kad se kaže nešto što nije za maloljetne. Zato predlažem da se sjednice održavaju od ponoći. Od 24.001 h. do 5.00 h. Dok AV nedođe na radno mjesto da prima gražane obične od 8.00 h. to bi bilo u skoladu sa zakonom o zaštiti djece, i moralnom pravu porodice da zajedno sjedi uz TV. Ovako sve je upitno . Laku noć Srbijo moja voljena....

ODGOVORITE
Name

A

03.06.2016 15:43

A Djordje, odkud to sve znas???

Name

!

03.06.2016 11:07

250 "narodnih" poslanika koji sjede dizu ruke po naredjenju svojih sefova je stvarno previse za jednu Srbiju. Zasto ne smanjiti na 100 poslanika,ukinuti im dodatke i dati im prosjecnu platu pa da vidimo kako bi se radovali i borili za politicke mandate. Tada bi bili jednaki kao i sav ostali narod pa bi mozda i donosili odluke koje idu svima u korist. Isti stav je i za Republiku Srpsku,smanjiti na 50 "narodnih" poslanika i uvesti iste mjere

ODGOVORITE
Name

Običan čovjek

03.06.2016 11:29

Dobro razmišljanje. Iinače štaće u opšte, kad sve jedan čovjek rešava. Samo da bi njih smanjili brojno treba mijenjati ustav. Tu je caka, zašto mijenjati ustav zbog jedne tačke ustva. Nego , ajde redom. 1. tačka - Šta će nam - Traže nam u Evropskoj uniji i čestitaju nam odmah preko Instagrama, čim je nestane . I tako dalje i dalje i dalje..nestade SRBIJA.....