Спанаћ поново смије да се подгријава

Савет Европског већа за информације о храни (ЕУФИЦ) да избегавамо подгревање спанаћа коначно је одбачен, након великих залагања једног студента из Хонгконга.

Здравље 03.06.2016 | 09:44
Спанаћ поново смије да се подгријава

ЕУФИЦ је својевремено упозоравао да спанаћ и друго тамнозелено лиснато поврће током подгревања развијају нитрозамине, потенцијалне канцерогене и изазиваче такозваног синдрома плаве бебе, до ког долази због недостатка кисеоника у крви.

Након што је британски Индепендент писао о њиховом савету, чланак је доспео до медија у Хонгконгу, а један студент забринуо се због тога што је његова мајка изненада престала да подгрева јела од поврћа у страху да ће због њих оболети од рака.

“Рекао сам јој да не треба да обраћа пажњу на такве чланке. До рака дебелог црева долази баш зато што људи не једу поврће”, написао је он у мејлу упућеном Индепенденту.

“Није ми веровала, као ни остали чланови породице. Мислио сам да многи људи можда мењају своје навике због тог чланка, због чега може доћи до проблема.”

Алберт је онда поднео “низ притужби” против хонгконшког листа, али су они одговорност пребацивали на Ииндепендент.

Не дозволивши да га то омета у постизању циља, студент се онда обратио британском листу, рекавши да је “шокиран” њиховим писањем и одбацивши све доказе против подгревања спанаћа као “глупост”.

Индепендент га је онда упутио на сајт ЕУФИЦ.

Већина људи би у том тренутку одустала, али не и Алберт. Он је Европском већу послао детаљну аргументацију заједно с табеларним приказом.

Из ЕУФИЦ-а су му одговорили да су уклонили ту репоруку и да “цене његово време и коментаре, које ће узимати у обзир приликом припреме других чланака и препорука на ту тему”.

Из Већа признају да су на Албертово инсистирање уклонили застарели чланак и објављују да “уз адекватно складиштење и претходно хлађење, подгревање спанаћа није опасно”.

Преносимо вам један одломак из писма младог Кинеза које је променило став Европског већа за информације о храни:

“Нитрати у храни могу бити претворени у нитрите у присуству неких ензима и бактерија. Нитрити реагују са аминокиселинама и тако формирају нитрозамин у одређеним околностима, попут киселог окружења и високе температуре."

Тачно је да до такве реакције теоретски може да дође подгревањем спанаћа. Међутим, ваш чланак генерализује ову појаву и закључује да читаоци треба да реагују проактивно.

Да ли можете да објавите извор истраживачких радова који су тестирали ниво нитрита/нитрозамина у остацима хране који су провели 24 сата у фрижидеру? Мој главни аргумент је да прави експерименти нису ни извођени и да нема довољно доказа да се људима препоручује промена начина живота. Многи људи су подгревали ручкове на послу. Треба да знате да се токсикологија не бави само присуством ‘штетних’ супстанци, него и дозама! Слажем се да се нитрати могу претворити у нитрите у присуству одређених бактерија. Међутим, количина нитрита која је присутна у време варења је оно на шта треба обратити пажњу, а не само њихово присуство у храни"

Б 92

фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

05.06.2016 19:19

Смије да се поново подгријава само ако се претходно охладио јер у противном нема логике да се подгријава ако је вруц. А ако га вруцег подгријавамо знаци да га пецемо или кухамо.

ОДГОВОРИТЕ