Бајке развијају интелигенцију

Иако у многим причама доминира натприродно, ако се успостави равнотежа биће корисне за децу и њихову интелигенцију

Занимљивости 03.06.2016 | 09:35
Бајке развијају интелигенцију

Ако желите да вам дете буде интелигентно, читајте му бајке. А, ако желите да буде јако интелигентно, читајте му још бајки - говорио је Алберт Ајнштајн. Међутим, оне су недавно узроковале полемику међу универзитетским професорима. Ричард Донкинс са Оксфорда тврди да су бајке штетне за образовање, јер малишанима усађује погрешну идеју о натприродном.

- Постоји веома занимљив разлог зашто принц не може да се претвори у жабу - статистички је невероватно - оштро је прокоментарисао професор Донкинс.

Ипак, професорка Ивон Кели реаговала је на његов став, објаснивши да баш тај магични садржај утиче на развој имагинације код најмлађих, док је Доминик Вајс са енглеског Института за образовање истакао да бајке помажу деци да савладају читање и боље разумеју свет.

После низа осуда и критика, Донкинс је променио став и написао да су оне заиста корисне за развој критичког мишљења, јер уче клинце да заузимају став. Иако, додао је, у многим причама доминира натприродно, ако се успостави равнотежа, биће корисне за децу и њихову интелигенцију.

Новости

фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар