Бањалука: Лоши услови у студентском дому

Од три павиљона старог студентског дома „Никола Тесла“, само у једном, са око 400 станара, услови боравка су пристојни. У остала два павиљона око хиљаду академаца имају само по један или два тоалета на спрату, са чучавцима старим око 40 година. Поред тога што их у малој соби живи и по четворо, они на трећем и четвртом спрату, тврде, топле воде имају само пола сата око седам ујутру, а прозори се не могу ни затворити.

Република Српска 03.06.2016 | 10:45
Бањалука: Лоши услови у студентском дому

"Проблем нису само столарија и тоалети, већ све остало. Смрзавамо се, зими морамо укључивати грејалице, иако знамо да су електроинсталације слабе", испричао је Љубиша Карлица, председник Одбора студентског дома.

Карлица додаје да је још пре четири године из Развојног програма РС издвојено 1,5 милион КМ за санацију дома „Никола Тесла“, али је тек пре месец дана завршена пројектна документација и сада се чека да Министарство финансија РС, распише тендер за обнову дома.

"Немогуће је поправљати једну по једну ствар, собу по собу, све се мора реновирати, објекат је грађен пре 40 година, дотрајао и треба му добра системска обнова. План је да се, између осталог, реновирају санитарни чворови, замени столарија и направе купатила", каже директор дома Зоран Бабић. Он додаје да би то значило и привремено затварање дома, те да морају водити рачуна да обнова, која ће сигурно потрајати месецима, не буде за време предавања и испита.

Борис Мијатовић, члан управног одбора дома каже да сви жељно ишчекују најављену реконструкцију.

"Не можемо се љутити на управу дома, људи чине што могу, али без темељите реконструкције овде нема побољшања услова", каже Мијатовић.

Нови дом за најбоље студенте

Отварање новог, четвртог павиљона дома „Никола Тесла“ најављено је за октобар, али у управи дома кажу да још немају информацију када ће он бити спреман за уселење, што зависи од Универзитета и Владе РС, тврди управник.

"Технички гледано дом је усељив, само се још морају спровести правне процедуре, то је за сада све што знам", каже Бабић. Конкурс за усељење биће расписан у септембру, за сада се само зна да ће конкурисати само они са просеком већим од 8,5.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 0

Оставите коментар