Banjaluka: Loši uslovi u studentskom domu

Od tri paviljona starog studentskog doma „Nikola Tesla“, samo u jednom, sa oko 400 stanara, uslovi boravka su pristojni. U ostala dva paviljona oko hiljadu akademaca imaju samo po jedan ili dva toaleta na spratu, sa čučavcima starim oko 40 godina. Pored toga što ih u maloj sobi živi i po četvoro, oni na trećem i četvrtom spratu, tvrde, tople vode imaju samo pola sata oko sedam ujutru, a prozori se ne mogu ni zatvoriti.

Republika Srpska 03.06.2016 | 10:45
Banjaluka: Loši uslovi u studentskom domu

"Problem nisu samo stolarija i toaleti, već sve ostalo. Smrzavamo se, zimi moramo uključivati grejalice, iako znamo da su elektroinstalacije slabe", ispričao je Ljubiša Karlica, predsednik Odbora studentskog doma.

Karlica dodaje da je još pre četiri godine iz Razvojnog programa RS izdvojeno 1,5 milion KM za sanaciju doma „Nikola Tesla“, ali je tek pre mesec dana završena projektna dokumentacija i sada se čeka da Ministarstvo finansija RS, raspiše tender za obnovu doma.

"Nemoguće je popravljati jednu po jednu stvar, sobu po sobu, sve se mora renovirati, objekat je građen pre 40 godina, dotrajao i treba mu dobra sistemska obnova. Plan je da se, između ostalog, renoviraju sanitarni čvorovi, zameni stolarija i naprave kupatila", kaže direktor doma Zoran Babić. On dodaje da bi to značilo i privremeno zatvaranje doma, te da moraju voditi računa da obnova, koja će sigurno potrajati mesecima, ne bude za vreme predavanja i ispita.

Boris Mijatović, član upravnog odbora doma kaže da svi željno iščekuju najavljenu rekonstrukciju.

"Ne možemo se ljutiti na upravu doma, ljudi čine što mogu, ali bez temeljite rekonstrukcije ovde nema poboljšanja uslova", kaže Mijatović.

Novi dom za najbolje studente

Otvaranje novog, četvrtog paviljona doma „Nikola Tesla“ najavljeno je za oktobar, ali u upravi doma kažu da još nemaju informaciju kada će on biti spreman za uselenje, što zavisi od Univerziteta i Vlade RS, tvrdi upravnik.

"Tehnički gledano dom je useljiv, samo se još moraju sprovesti pravne procedure, to je za sada sve što znam", kaže Babić. Konkurs za useljenje biće raspisan u septembru, za sada se samo zna da će konkurisati samo oni sa prosekom većim od 8,5.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 0

Ostavite komentar