У БиХ живи 17.800 модерних робова!

Од нешто више од 3,8 милиона грађана колико броји Босна и Херцеговина, њих 17.800 или 0,4 одсто живи у условима модерног ропства, резултати су задње студије Организације за људска права "Wалк Фрее Фоундатион" из Аустралије.

Босна и Херцеговина 02.06.2016 | 18:30
У БиХ живи 17.800 модерних робова!

Модерно ропство се односи на ситуације искориштавања из којих особа не може да изађе зато што је изложена пријетњама, насиљу, присили, злоупотреби овлаштења или превари.

Параметри који су највише узимани у обзир приликом истраживања су присилни и понижавајући рад, сурови услови рада, те сексуално искориштавање. Организација је након дуготрајног истраживања процијенила да ове године у ропству на глобалном нивоу живи 45,8 милиона људи, што је скоро 30 одсто више него 2015, преносе "Независне новине".

Разлог за такво драстично повећање истраживачи виде у глобалном расељавању и миграцијама које повећавају изложеност свим облицима ропства. Случајеви модерног ропства пронађени су у свих 167 земаља обухваћених истраживањем.

У Индији 18,4 милиона људи живи у ропским условима од укупно 1,3 милијарде становника. Ипак, као најгора проглашена је Сјеверна Кореја због тога што на сваких 20 становника један живи у ропским условима, односно 4,4 одсто од 25 милиона.

У извјештају се наводи да власти те државе најмање раде на искорјењивању таквог облика искориштавања.

Штавише, постоје извјештаји о присилном раду под патронатом државе. Ендрју Форест, оснивач ове организације, поручио је да се мора јавно рећи да се ропство неће толерисати.

"Кад се оно одвија под контролом државе, тада не бисмо смјели трговати с таквом државом", каже Форест, аустралијски филантроп, милијардер и власник рудника.

Синдикалци из Републике Српске поручују да је цифра наведена за БиХ реална, а у зависности од тога шта је све узимано као фактор истраживања - можда и премала.

"Ако узмемо да је то рад супротан Закону о раду, онда можемо рећи да се крећемо на тим цифрама. Јако је велики број особа који ради супротно Закону о раду, да није пријављен, да нема плату, да не може обезбиједити основне животне намирнице. У суштини, цифра је и више него алармантна и да је пуно мања од ове приказане", каже Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске.

За БиХ је поражавајућа чињеница и то да када се гледа постотак становништва који је у стању ропства, од укупног броја земаља обухваћених истраживањем заузима високо 25. мјесто. Отежавајућа чињеница је и то да је од европских земаља горе пласирана једино Украјина. Боља ситуација није ни у Хрватској, гдје у ропским условима живи 17.100 људи, а постоци су веома слични и у Србији и Црној Гори.

Извор: Независне новине/Мондо

Фото: yоутубе/принтсцреен

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

05.06.2016 08:05

Има их барем 3 и по милиона.

ОДГОВОРИТЕ