Шта Џомбић може рећи Тужилаштву БиХ?

Бивши премијер Републике Српске Александар Џомбић испитиван је данас  у Тужилаштву БиХ више од четири часа. Након саслушања Џомбић је новинарима рекао да је испитиван у вези случаја Бобар банка те да је било и неколико питања о фирми УНИС из Дервенте.

Република Српска 02.06.2016 | 17:24
Шта Џомбић може рећи Тужилаштву БиХ?

"Одазвао сам се позиву Тужилаштва БиХ да у својству свједока дам изјаву везану за предмет Бобар банка. Постављали су питања око пословања Бобар банке, извјештаја Бобар банке те стања Бобар банке у одређеном временском периоду. Занимало их је све што се доптицало пословања и тада те банке, укључујући и увођење принудне управе'', изјавио је Александар Џомбић након четири часа проврдена у Тужилаштву БиХ.
 
Испитивање Александра Џомбића, али и осталих лица из Републике Српске за предсједника Српске Милорада Додика је политички притисак и одмазда истражних и правосудних органа на нивоу БиХ према људима из Републике Српске. Додик за све оптужује руководство СДС-а које је, како каже, преузело СИПУ и сада злоупотребљава ту агенцију како би се обрачунали са властима у Српској и бившим властима на нивоу БиХ. 

"Сваки дан се продукује нека нова прича у жељи да се очува лажна атмосфера. Агенција за банкарство, Развојна банка, Павловић банка и све дуго. Јасно се види да је то фарса'', тврди Додик и додаје да што се тиче Бобар банке власт Републике Српске, осим примјене закона, није радила ништа друго.

"Ако постоји одговорност људи који су водили ту банку нико неће спречавати истраге против њих, али ширење те истраге на људе као што су Џомбић и други апсолутни је доказ политизације тог случаја'', сматра Додик.

Бивши премијер Српске Александар Џомбић, коментаришићи ову изјаву Милорада Додика каже: "Не могу о томе ништа рећи. Сада се бавим приватним бизнисом. Нисам више у политици али данас нисам осјетио никакав притисак Тужилаштва БиХ''.
 
И док Додик тврди да Суд и Тужилаштво БиХ немају подршку у Републици Српској, те да ће њихово укидање једног дана доћи на дневни ред, бивши премијер Српске Александар Џомбић истиче да ће се одазвати на сваки позив Суда и Тужилаштва БиХ.

Подсјећамо да је прије неколико дана саслушан и актуелни министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија у вези финансијских малверзација у  Павловић банци и Бобар Банци. Главни тужилац БиХ Горан Салиховић недавно је потврдио да се у оквиру афере Бобар банка проводи истрага и против Милорада Додика.

Иначе у вријеме док је Александар Џомбић био министар финансија, а потом и предсједник Владе Републике Српске десиле су се неке од највећих афера у Српској које још увијек нису добиле судски епилог. Изградња нове зграде Владе, приватизација Робне куће Боска и Медицинске електронике, те пропаст Бирча и Олимпијског центра Јахорина.

БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

милета

02.06.2016 16:11

Тузиластво це се вртити у круг све док не надју неког ко је правним рјецником рецено вољан да постане 'свједок сарадник', тј. по Додиковом рјецнику постане 'издајица'. Није РС велика ко УСА да у тузиластву могу успјесно склонити те свједоке и након судјења дати им нови идентитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

02.06.2016 16:30

Ја мислим друже да они само позивају једног по једног а они причају као птичице, па Дзомбу је Чубри шамарао као дијете... Зашто би он сад цутао, па знаш ли ти шта за три сата човјек може испричати ( сат времена отписимо на упознавање са правима и потписивање и остало )

Name

Владо Бања Лука

02.06.2016 16:15

Да је правде и права, Додик и Дзомбиц су због Робне куце Боска вец требали лезати у некој самици. Такав објекат, такву вриједност су само предали Дјурицу и Мисковицу, 300 радника послали на улицу, а тој Боски јос приде дали 15-20 милиона ИРБ кредита који ови наравно не врацају, нити це икад... Страсна афера!

ОДГОВОРИТЕ
Name

узалуд труд, џаба вам све...

02.06.2016 16:16

Алекса је КРАЉ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво за коменар

02.06.2016 17:24

Слазем се. Господин. И има некако карактер цовјек. Иако ме некад тај његов став малкице нервирао сада сам другог мисљења. Ок је скроз он. А знам да су и ови сто га негативно коментарису свјесни тога али ето сујета је као мрзња свугдје присутна. Безвезе.

Name

Ацо

02.06.2016 19:31

Он ок? Па тајбу аутима има милионе а око њега пар крмака милионери.

Name

Сведок

03.06.2016 16:45

Хм каква дрзава БиХ лакрдија од правосудја и застицених сведока пријавио сам кривицно дјело као полицајац једва сам зиву главу извукао након пријаве обрусилу су се на мене моји претпостављени сефови заједно са мафијом која и поставља сефове у полициским агенцијама то је сустина истина и реалност.Ником не бих препоруцио да буде сведок пред БиХ правосудјем.

Name

Фрателло

02.06.2016 16:22

Лако је било уци, али је глава излаз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја 2

02.06.2016 17:04

Питање за Бају и његове ботиће: када ће Баја да организује референдум о Суду и Тужолаштву БиХ!? Када...тачан датум? Када ће Баја организовати референдум о независности РС? Тачан датум? Какав лажов, манипулатор, јадник и издајник... ха-ха-ха-ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

знам

02.06.2016 17:34

У политици, не можеш бити успјешан, ако ниси корумпиран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.06.2016 21:56

Врло је интересантно како је Џомбић на врло необичан начин отишао са премијерске позиције , при том да се није о њему више имало ни трага ни гласа. Човјек једноставно нестао. Било је ту жестоких фрка између њега и Додика, али у све је био уплетен на извјестан начин Радојичић, који је имао посебан афинитет да се Џомбића смакне и у томе се потрудио прилично да га пред Бајом оцрни. Успио је. Поред тога Радојичић је имао своје планове око премијерске фотеље, али ту му се Баја супротставио. Прљаво и то веома, веома...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУМА СУМАРУМ

02.06.2016 21:58

БОЖЕ ДРАГИ КОЛИКО ЈЕ ПОГАНИ У СНСД-у, ПА ТО ЈЕ КАТАСТРОФА.

ОДГОВОРИТЕ