Новак у полуфиналу Ролан Гароса!

Српски ас пласирао се у 30. гренд слем полуфинале...!

Тенис 02.06.2016 | 15:40
Новак у полуфиналу Ролан Гароса!

Томаш Бердих је прошлост, сада су остала још два корака до велике награде! Новак Ђоковић рутински је преслишао најбољег чешког тенисера за два сата и седам минута игре и резултат 6:3, 7:5, 6:3, чиме је одрадио и други меч у кратком временском времену, после натегнутог дуела са Баутистом Агутом од два дана. Најбољем светском тенисеру остаје да добро одмори, сачека исход дуела који играју Давид Гофан и Доминик Тијем и наоштри рекет за последњи изазов пре оног највећег и најважнијег - борбу за једини гренд слем који му недостаје у богатој трофејној ризници!

Ђоковић је одиграо можда и најбољи меч на турнира, имао мали број осцилација и успео да посао заврши пре кише, после нешто више од два сата игре.

Падавине су средином трећег сета натерале организаторе да накратко прекину меч, али су исти имали среће због тога што је киша стала неколико минута касније.

Ђоковић је несвесно утицао на одлуку о прекиду јер је сео на клупу после парног гема, после којег није предвиђена пауза. Бердих, који је почео да игра боље него на старту дуела, није био задовољан чињеницом да ће терен остати откривен због стварања блата.

"То је бесмислено, превуците покривач", поновио је Бердих неколико пута, а био је видно нервозан када је сусрет настављен.

Мајсторски је Новак Ђоковић одрадио комплетан меч. Доносио је исправне одлуке у сваком тренутку, паметно трошио енергетске резерве, контролисао цео ток меча и није дозволио да уђе у било какву јурњаву са њим. Чех није имао решење за такву игру и то је био неизбежан крај. 

Не може се рећи да је Бердих био лак плен за српског аса, али није пружио ни бог зна какав отпор. Тачније, први рекет света имао је највише проблема у другом делу меча, када је Чех загризао најјаче што је могао и покушао да помрси рачуне фаворизованом ривалу. Успео је само да „очеше“ Новака, који као да је у половином тог другог сета намерно оборио форму како би што више сачувао енергију и разбио ривала у трећем делу. Тако је и било. 

После 3:0 и 4:1 на старту другог сета Бердих је почео да се креће знатно боље, али и да шаље много прецизније сервисе, што је уз нешто слабије Ђоковићево издање довело до враћања брејка заостка, потом и изједначења у осмом гему. Међутим, То је био Бердихов максимум. Новак је, упркос притиску који је пао на његова плећа, успео да се уздигне довољно да други део игре приведе крају и исти заврши брејком који је дефинитивно сломио ривала. Натерао је противника да ређа грешку за грешку, успут погодио и неколико првокласних удараца, чиме је најавио Бердихов крај.

Додуше, трудио се Бердих да се врати на све начине, али није му пошло за руком. И ток овог меча је, баш као и готово све током претходних дана, мало пореметила надолазећа киша. Било је то у шестом гему, када је главни судија меча позвао оба играча да се повуку у тунел, што је мало узнемирило Чеха, који је тада држао корак са Новаком. После десетоминутне паузе тенисери су се вратили на шљаку, Новак је одмах узео гем на свој сервис, а онда направио и кључни брејк за великих 5:3, после чега је све било само ствар рутине.

Новак је овај део игре одрадио готово без грешке, натеравши немоћног Чеха да прошпарта терен уздуж и попреко. Наравно, уз велики умор и нервозу, Бердих није имао шансу.  

На крају, уписао је 30 винера и 22 неизнуђене грешке, чиме је обезбедио осмо узастопно полуфинале Грен слема, као и шесто везано на Ролан Гаросу.

Бердих је изгубио 24. пут од Новака (има само две победе) и овога пута коштале су га грешке – направио их је 28, док је имао четири директна поена мање.

Победник ће у борби за финале играти са бољим из меча у којем се састају Доминик Тим и Давид Гофан.

Ролан Гарос, други Грен слем сезоне, игра се за наградни фонд од 32 милиона евра и титулу брани Стан Вавринка.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар