Novak u polufinalu Rolan Garosa!

Srpski as plasirao se u 30. grend slem polufinale...!

Tenis 02.06.2016 | 15:40
Novak u polufinalu Rolan Garosa!

Tomaš Berdih je prošlost, sada su ostala još dva koraka do velike nagrade! Novak Đoković rutinski je preslišao najboljeg češkog tenisera za dva sata i sedam minuta igre i rezultat 6:3, 7:5, 6:3, čime je odradio i drugi meč u kratkom vremenskom vremenu, posle nategnutog duela sa Bautistom Agutom od dva dana. Najboljem svetskom teniseru ostaje da dobro odmori, sačeka ishod duela koji igraju David Gofan i Dominik Tijem i naoštri reket za poslednji izazov pre onog najvećeg i najvažnijeg - borbu za jedini grend slem koji mu nedostaje u bogatoj trofejnoj riznici!

Đoković je odigrao možda i najbolji meč na turnira, imao mali broj oscilacija i uspeo da posao završi pre kiše, posle nešto više od dva sata igre.

Padavine su sredinom trećeg seta naterale organizatore da nakratko prekinu meč, ali su isti imali sreće zbog toga što je kiša stala nekoliko minuta kasnije.

Đoković je nesvesno uticao na odluku o prekidu jer je seo na klupu posle parnog gema, posle kojeg nije predviđena pauza. Berdih, koji je počeo da igra bolje nego na startu duela, nije bio zadovoljan činjenicom da će teren ostati otkriven zbog stvaranja blata.

"To je besmisleno, prevucite pokrivač", ponovio je Berdih nekoliko puta, a bio je vidno nervozan kada je susret nastavljen.

Majstorski je Novak Đoković odradio kompletan meč. Donosio je ispravne odluke u svakom trenutku, pametno trošio energetske rezerve, kontrolisao ceo tok meča i nije dozvolio da uđe u bilo kakvu jurnjavu sa njim. Čeh nije imao rešenje za takvu igru i to je bio neizbežan kraj. 

Ne može se reći da je Berdih bio lak plen za srpskog asa, ali nije pružio ni bog zna kakav otpor. Tačnije, prvi reket sveta imao je najviše problema u drugom delu meča, kada je Čeh zagrizao najjače što je mogao i pokušao da pomrsi račune favorizovanom rivalu. Uspeo je samo da „očeše“ Novaka, koji kao da je u polovinom tog drugog seta namerno oborio formu kako bi što više sačuvao energiju i razbio rivala u trećem delu. Tako je i bilo. 

Posle 3:0 i 4:1 na startu drugog seta Berdih je počeo da se kreće znatno bolje, ali i da šalje mnogo preciznije servise, što je uz nešto slabije Đokovićevo izdanje dovelo do vraćanja brejka zaostka, potom i izjednačenja u osmom gemu. Međutim, To je bio Berdihov maksimum. Novak je, uprkos pritisku koji je pao na njegova pleća, uspeo da se uzdigne dovoljno da drugi deo igre privede kraju i isti završi brejkom koji je definitivno slomio rivala. Naterao je protivnika da ređa grešku za grešku, usput pogodio i nekoliko prvoklasnih udaraca, čime je najavio Berdihov kraj.

Doduše, trudio se Berdih da se vrati na sve načine, ali nije mu pošlo za rukom. I tok ovog meča je, baš kao i gotovo sve tokom prethodnih dana, malo poremetila nadolazeća kiša. Bilo je to u šestom gemu, kada je glavni sudija meča pozvao oba igrača da se povuku u tunel, što je malo uznemirilo Čeha, koji je tada držao korak sa Novakom. Posle desetominutne pauze teniseri su se vratili na šljaku, Novak je odmah uzeo gem na svoj servis, a onda napravio i ključni brejk za velikih 5:3, posle čega je sve bilo samo stvar rutine.

Novak je ovaj deo igre odradio gotovo bez greške, nateravši nemoćnog Čeha da prošparta teren uzduž i popreko. Naravno, uz veliki umor i nervozu, Berdih nije imao šansu.  

Na kraju, upisao je 30 vinera i 22 neiznuđene greške, čime je obezbedio osmo uzastopno polufinale Gren slema, kao i šesto vezano na Rolan Garosu.

Berdih je izgubio 24. put od Novaka (ima samo dve pobede) i ovoga puta koštale su ga greške – napravio ih je 28, dok je imao četiri direktna poena manje.

Pobednik će u borbi za finale igrati sa boljim iz meča u kojem se sastaju Dominik Tim i David Gofan.

Rolan Garos, drugi Gren slem sezone, igra se za nagradni fond od 32 miliona evra i titulu brani Stan Vavrinka.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar