Српска и Србија преузимају „Зрак“

Скупштина повјерилаца предузећа намјенске индустрије „Зрак“ у стечају усвојила је план реорганизације овог предузећа којим је предвиђено оснивање нове фирме чији ће власници бити држава Србија са 51 одсто и Република Српска са 49 одсто капитала.

Република Српска 02.06.2016 | 15:15
Српска и Србија преузимају „Зрак“

Стечајни управник „Зрака“ Милан Жигић потврдио је за ЦАПИТАЛ да је план реорганизације једногласно усвојен на Скупштини повјерилаца која је одржана у петак.

„До половине овог мјесеца и суд би требао да потврди план након чега ће се кренути у његову реализацију“, рекао је Жигић и додао да у фирми тренутно раде 22 радника.

Планом реорганизације „Зрака“ предвиђено је да предузеће „Дирекција КС“ из Београда, која је у стооодстотном државном власништву, уложи око милион КМ чиме би постала власник 51 одсто новооформираног предузећа, док би фондови у РС и Пореска управа своја потраживања од „Зрака“ претворили у капитал тако да би РС имала 49 одсто власништва.

Укупан капитал новоформираног предузећа, које ће наставити да се бави истом дјелатношћу, требало би да износи 1,9 милиона КМ.

Зрак“ је у стечај отишао 18. новембра 2013. године. Влада РС је током 2012. године покушала да нађе купца за „Зрак“, али у томе није успјела, па је ово некада успјешно предузеће отишло у стечај. У тренутку отварања стечаја радницима „Зрака“ није било исплаћено 17 плата.

Извор: Цапитал

Коментари / 0

Оставите коментар