Srpska i Srbija preuzimaju „Zrak“

Skupština povjerilaca preduzeća namjenske industrije „Zrak“ u stečaju usvojila je plan reorganizacije ovog preduzeća kojim je predviđeno osnivanje nove firme čiji će vlasnici biti država Srbija sa 51 odsto i Republika Srpska sa 49 odsto kapitala.

Republika Srpska 02.06.2016 | 15:15
Srpska i Srbija preuzimaju „Zrak“

Stečajni upravnik „Zraka“ Milan Žigić potvrdio je za CAPITAL da je plan reorganizacije jednoglasno usvojen na Skupštini povjerilaca koja je održana u petak.

„Do polovine ovog mjeseca i sud bi trebao da potvrdi plan nakon čega će se krenuti u njegovu realizaciju“, rekao je Žigić i dodao da u firmi trenutno rade 22 radnika.

Planom reorganizacije „Zraka“ predviđeno je da preduzeće „Direkcija KS“ iz Beograda, koja je u stooodstotnom državnom vlasništvu, uloži oko milion KM čime bi postala vlasnik 51 odsto novooformiranog preduzeća, dok bi fondovi u RS i Poreska uprava svoja potraživanja od „Zraka“ pretvorili u kapital tako da bi RS imala 49 odsto vlasništva.

Ukupan kapital novoformiranog preduzeća, koje će nastaviti da se bavi istom djelatnošću, trebalo bi da iznosi 1,9 miliona KM.

Zrak“ je u stečaj otišao 18. novembra 2013. godine. Vlada RS je tokom 2012. godine pokušala da nađe kupca za „Zrak“, ali u tome nije uspjela, pa je ovo nekada uspješno preduzeće otišlo u stečaj. U trenutku otvaranja stečaja radnicima „Zraka“ nije bilo isplaćeno 17 plata.

Izvor: Capital

Komentari / 0

Ostavite komentar