Турци не прихватају резолуцију о Јерменима

Немачки посланици усвојили су данас готово једногласно резолуцију којом се турски масакр над Јерменима у признаје као геноцид, што су турски званичници назвали озбиљном грешком уз оцену да то ставља на пробу односе две земље. 

Свијет 02.06.2016 | 14:22
Турци не прихватају резолуцију о Јерменима

Турска сматра да убијање Јермена током Другог светског рата није било геноцид.

Турски премијер Бинали Јилдрим осудио је усвајање резолуције као "ирационално" и "смешно" рекавши да то ставља на пробу пријатељство између партнера НАТО, преноси Ројтерс.

"Волели би да Немачка не дозвољава тако ирационалне ствари. То је било нешто што се догађало у ратним условима 1915. " рекао је он.

Заменик премијера Нуман Куртумлуш оценио је да је немачка резолуција "историјска грешка" и што се тиче Анкаре "ништавна", а министар спољних послова  Мевлут Чавушоглу рекао је да је "неодговорна и неутемељена."

Портпарол турске владајуће Партије правде и развоја Јасин Актај рекао је да је резолуција озбиљно нарушила односе између Берлина и Анкаре.

"Турска владајућа Партија правде и развоја планира да турском парламенту изнесе декларацију против овог гласања", навео је извор из ове странке Ројтерсу.

Резолуција, под називом "Сећање на геноцид над Јерменима и другим хришћанским народима 1915. и 1916. године", усвојена је уз подршку свих партија у немачком Бундестагу.

Тајминг није могао бити гори за немачку канцеларку Ангелу Меркел која се залаже договор са Турском за њену помоћ смањењу прилива миграната у Европу у замену за либерализацију виза и убрзање преговора о чланству у ЕУ, оцењује Ројтерс.

Он није могла да спречи резолуцију коју су иницирали опозициони Зелени и подржали и законодавци из њеног конзеративног блока и социјалдемократе, али Меркелова, њен министар спољних послова и заменик канцелара нису учествовли у гласању.

Турска прихвата да су многи Јермени погинули у борбама 1915. године али негира да је убијено до 1.5 милиона Јермена и да то представља геноцид. 

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

02.06.2016 12:38

ЗА ЈЕДНОГ СТОТИНУ-ХИЉАДУ. УИЈАТИ САМО РАДИ УБИЈАЊА ИЛИ ШТО ЈЕ НЕКО ДРУГЕ РАСЕ ИЛИ ВЈЕРЕ. НИ ШВАБЕ ПОРЕД ТУРАКА НИСУ БОЉЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бг

02.06.2016 13:55

А швабе 6 милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

владо СРБИН

02.06.2016 15:39

Па Свабе су признале а Турци нису. То је поента а ко је висе допринио зла па Турци.

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

03.06.2016 00:39

Хрвати НИСУ попут Нијемаца признали СВОЈ геноциде над ПРАВОСЛАВНИМ СРБима поцињени током Првог и Други свјетског рата са благословом и на подстицај највисих великодостојника римокатолицке "цркве! "

Name

Дрина

03.06.2016 05:07

Ко шта пита турке, мешају се у унутрашње ствари многих земаља глуме некакву силу,а курди им чуда праве

ОДГОВОРИТЕ