Turci ne prihvataju rezoluciju o Jermenima

Nemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima u priznaje kao genocid, što su turski zvaničnici nazvali ozbiljnom greškom uz ocenu da to stavlja na probu odnose dve zemlje. 

Svijet 02.06.2016 | 14:22
Turci ne prihvataju rezoluciju o Jermenima

Turska smatra da ubijanje Jermena tokom Drugog svetskog rata nije bilo genocid.

Turski premijer Binali Jildrim osudio je usvajanje rezolucije kao "iracionalno" i "smešno" rekavši da to stavlja na probu prijateljstvo između partnera NATO, prenosi Rojters.

"Voleli bi da Nemačka ne dozvoljava tako iracionalne stvari. To je bilo nešto što se događalo u ratnim uslovima 1915. " rekao je on.

Zamenik premijera Numan Kurtumluš ocenio je da je nemačka rezolucija "istorijska greška" i što se tiče Ankare "ništavna", a ministar spoljnih poslova  Mevlut Čavušoglu rekao je da je "neodgovorna i neutemeljena."

Portparol turske vladajuće Partije pravde i razvoja Jasin Aktaj rekao je da je rezolucija ozbiljno narušila odnose između Berlina i Ankare.

"Turska vladajuća Partija pravde i razvoja planira da turskom parlamentu iznese deklaraciju protiv ovog glasanja", naveo je izvor iz ove stranke Rojtersu.

Rezolucija, pod nazivom "Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine", usvojena je uz podršku svih partija u nemačkom Bundestagu.

Tajming nije mogao biti gori za nemačku kancelarku Angelu Merkel koja se zalaže dogovor sa Turskom za njenu pomoć smanjenju priliva migranata u Evropu u zamenu za liberalizaciju viza i ubrzanje pregovora o članstvu u EU, ocenjuje Rojters.

On nije mogla da spreči rezoluciju koju su inicirali opozicioni Zeleni i podržali i zakonodavci iz njenog konzerativnog bloka i socijaldemokrate, ali Merkelova, njen ministar spoljnih poslova i zamenik kancelara nisu učestvovli u glasanju.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni poginuli u borbama 1915. godine ali negira da je ubijeno do 1.5 miliona Jermena i da to predstavlja genocid. 

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

02.06.2016 12:38

ZA JEDNOG STOTINU-HILJADU. UIJATI SAMO RADI UBIJANJA ILI ŠTO JE NEKO DRUGE RASE ILI VJERE. NI ŠVABE PORED TURAKA NISU BOLJE!

ODGOVORITE
Name

Bg

02.06.2016 13:55

A švabe 6 miliona

ODGOVORITE
Name

vlado SRBIN

02.06.2016 15:39

Pa Svabe su priznale a Turci nisu. To je poenta a ko je vise doprinio zla pa Turci.

Name

MIHAILO MIKIC

03.06.2016 00:39

Hrvati NISU poput Nijemaca priznali SVOJ genocide nad PRAVOSLAVNIM SRBima pocinjeni tokom Prvog i Drugi svjetskog rata sa blagoslovom i na podsticaj najvisih velikodostojnika rimokatolicke "crkve! "

Name

Drina

03.06.2016 05:07

Ko šta pita turke, mešaju se u unutrašnje stvari mnogih zemalja glume nekakvu silu,a kurdi im čuda prave

ODGOVORITE