Најстарија европска крава живи у Словенији

У селу Војник код Цеља живи вјеројатно најстарија крава у Европи, рођена још у вријеме социјализма, кад су краве биле мршавије и давале мање млијека, али се од крава ипак могло скромно живјети.

Свијет 02.06.2016 | 13:40
Најстарија европска крава живи у Словенији

"Наша крава Луца стара је 35 година и до сада је отелила 25 телади", казала је за мариборски лист "Вечер" њена власница, 90-годишња Јустина Језерник.

Крава се отелила у њиховој штали и била је врло мирна и мила, лако се музла, па је газдарица никад није хтјела продати или препустити месару, што је уобичајен жалостан крај за краве на селу, кад више не могу остати бређе или остану без млијека.

"Музла сам је још прије неколико мјесеци, давала је три до пет литара", испричала је Јустина. Своју миљеницу не намјерава продати "за говеђу јуху" него каже да ће је пустити умријети природном смрћу у штали у којој се и родила.

Луца се задњи пут отелила прије двије и по године.

Брачни пар Језерник мисли да је њихова крава најстарија у Европи, али године јој службено не могу доказати јер је вођење службених књига о стању у шталама у Словенији постало обавезно тек 1996, кад је и Луца први пут добила свој први регистарски број.

"Да је Луца нумерирана одмах кад се отелила, сада би се поносила ласкавим називом најстарије еуропске краве", казао је ветеринар Душан Јагодич који још увијек прати за њено здравље.

"Да је то врло стара животиња види се већ из Луцине конституције јер су модерне краве скоро двапут веће и теже од Луцине пасмине и сличних крава какве су некоћ живјеле у Словенији", додао је ветеринар.

Извор: Фена

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сова

02.06.2016 11:59

Криви податак. Најстарија Словенска крава и то крава музара је СФРЈ. Тако су је добро измузли да се не може опоравити чак ни поједине сисе а камоли цијело виме. И поред свега тога су је демолирали по свим шавовима..А ова је ипак у бољем стању па је упитно да ли ће Луце моћи њу да демолира...

ОДГОВОРИТЕ